COOPERATIVES AGRO-ALIMENTÀRIES EN EL DIA D’EUROPA

Les mesures i el pressupost de la Comissió Europea són totalment insuficients per afrontar la crisi del COVID-19

 

Dia 9 de maig és el dia que els membres de la Unió Europea celebram la pau i la unitat del continent, i ho feim tal dia com avui perquè va ser el 9 de maig del 1950, quan els francesos Jean Monnet i Robert Schuman varen presentar l’anomenat Pla Schuman, considerat la llavor de la integració europea. Des dels organismes oficials europeus, acostumen a dir que aquesta llavor sembrada per Monet i Schuman va créixer fins a conformar la U. E.

Els que treballam en el sector primari, no podem sinó estar orgullosos del símil de la llavor per a explicar el naixement de la Unió, i més encara si resulta que des de la Comunitat Econòmica Europea fins l’actual Unió Europea, la única política comuna que es manté, és l’agrària. Aquest detall podria dur-nos a deduir que les polítiques agràries europees són fermes i adients als temps que corren i a les demandes del sector, però no és així.

A judici de Cooperatives agro-alimentàries a nivell nacional, consideram que les mesures i el pressupost de la Comissió Europea per afrontar la crisi de COVID-19, són totalment insuficients. El pressupost destinat de 88,5 milions d’euros finança sobretot l’emmagatzematge privat en les produccions ramaderes, però no té en compte les especificitats de la ramaderia mediterrània, quant al vi es limita a adaptar la reglamentació i l’oli d’oliva, que ja venia patint la crisi per la guerra comercial amb els EUA, ni apareix citat.

Segons el parer de Cooperatives Agroalimentàries resulta sorprenent que la Comissió destaqui el valor estratègic del sector agroalimentari durant la crisi del COVID-19, però no proposi mesures de gestió de mercats amb un pressupost comunitari a l’alçada de la dimensió de la crisi que estam vivint. La Comissió és la garant del mercat únic, de manera que les mesures han de ser europees i finançades adequadament. No obstant això, observam que actua de forma tímida i es limita a deixar que cada Estat membre resolgui la seva situació sectorial o particular, trencant la unitat de mercat i el principi de solidaritat financera de la PAC.

Des de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya defensam que, si la situació actual no té precedents, la resposta de la Comissió Europea amb les seves propostes, i la dels Estats membres i el Parlament Europeu amb les seves decisions, ha de ser extraordinària. Un pressupost limitat i la falta de mesures de gestió de mercats és senzillament inacceptable baix tots els punts de vista, no aborda la situació actual de molts sectors i posa en perill la campanya que ve.

La UE no es pot permetre cedir en aquelles polítiques i sectors que la defineixen com una unió política i no com un lliure mercat. És imprescindible donar suport al sector agroalimentari per a garantir el proveïment d’aliments, no només ara, sinó en el futur, i per a això cal un paquet de mesures adaptades a les circumstàncies de l’actual crisi dotades amb un pressupost suficient.

Per aquest motiu, i ara que s’està debatent a nivell de la Unió Europea l’anomenat   “Pacte Verd”, on es senyala que l’alimentació europea es segura, nutritiva i d’alta qualitat, es el moment de repensar les polítiques i enfocar-les cap a la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental. La crisi de moment ens ha canviat l’esquema de valors com a societat, on l’essencial passa a ser la sanitat en primer lloc, i desprès l’alimentació, per això la Unió Europea i els nostres governants no poden deixar en mans de països tercers la producció d’aliments. I en aquest sentit, més que mai destacar el paper important que juguen les cooperatives agrícoles i ramaderes en el compliment d’aquests objectius, i per tant han d’estar presents de manera significativa i ser potenciades i apoderades a totes les mesures i estratègies que es posin en marxa.

A Cooperatives Agroalimentàries consideram que, davant d’aquesta gran crisi generada pel coronavirus i el què suposarà després per a sectors econòmics com l’agroalimentari, la Unió Europea ha de repensar els seus plantejaments i ha protegir més que mai a agricultors, ramaders i cooperatives, perquè en el fons, estarà protegint els consumidors europeus.


DESCARGAR PDF