Santa María, 13 de maig 2021.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears té entre els seus membres a Fruita Bona Hortofructícola SAT. Es tracta una societat que va néixer en 1992 i es dedica a la producció, conservació, manipulació i venda de productes hortofructícoles a l’engròs dels seus socis, amb explotacions situades a Mallorca.
Fruita Bona SAT participa en el programa promogut per la Unió Europea de foment del consum de fruites i fruits secs a les escoles amb el subministrament de fruites i fruits de pel a centres escolars de Mallorca i Menorca per al curs 2020/2021. D’altra banda, hi ha una altra empresa que s’encarrega del repartiment de llet. Es tracta d’un projecte finançat íntegrament pel Fons Europeu Agrícola de Garantia que promou els hàbits saludables en alimentació entre els alumnes.
Els últims estudis publicats sobre alimentació a Espanya mostren que el consum de fruita i hortalisses fresques i de llet continua disminuint. Sobretot, en les edats escolars s’observa una substitució d’aquests aliments per altres processaments. Això contribueix a l’augment del sobrepès i a l’alimentació defectuosa de la població escolar. D’altra banda, cal dir que aquesta disminució del consum perjudica el sector productor de les Illes Balears.
En el present curs, Fruita Bona SAT està distribuint fruita i ametlles a més de 300 col·legis de Mallorca durant 7 setmanes i 9 setmanes a Menorca en els mesos d’abril, maig i juny. El programa arriba així a més de 100.000 alumnes. Es repartirà suc 100% natural de taronja mallorquina i ametlla mallorquina. Una dels avantatges d’aquest programa és que els alumnes poden conèixer de primera rajo productes que potser no són de consum habitual a les seves cases. A més, suposa una porta d’accés i un aparador perquè els alumnes puguin diferenciar els productes locals. S’aconsegueix així la implicació dels alumnes en l’alimentació saludable.
Antonio Perelló, president de Fruita Bona SAT explica: “cal estar en els col·legis abans de les 9.50 perquè és quan salin els primers alumnes el pati. A aquesta hora ha d’estar el repartiment ja fet. És com una màquina de cosir perquè hi ha diverses baules que cal encaixar i coordinar. Enguany, hi ha hagut molt poc temps per a organitzar tot perquè l’adjudicació s’ha fet molt més tard del normal.”
Perelló continua: “és un programa per al berenar al pati. Els productes de Mallorca que coordinem enguany són ametlla, que amb 5.944 quilos és novetat aquest curs, i suc espremut 100% natural a partir de taronges de diversos dels nostres socis. Destinem un total de 152 tones de taronja per al repartiment de suc. Aquesta quantitat es correspon, aproximadament, a un 10% de la nostra producció, sent un canal més de comercialització”.
“Es podrien incloure també en el programa l’albercoc de la Cooperativa de Porreres, però la recol·lecta es duu a terme gairebé a final de curs. Succeeix el mateix amb la pruna de Agromallorca SAT que la seva recol·lecta és de maig a octubre”, conclou Perelló.
Mercé Cullá, directora de l’IES Madina Mayurqa, ens rep per a explicar-nos les particularitats del repartiment aquest curs: “enguany, a causa de la pandèmia, cal complir moltes mesures de seguretat. Tenim quatre patis, dividits per edats. Ja portem en el programa 4 o 5 anys i els professors de pati són els que col·laboren en el repartiment de la fruita. Vam ser un dels primers centres que ens incorporem al programa. En el centre el programa aconsegueix a 459 alumnes i 75 professors, tots ells de E.S.O.”
“És una iniciativa que ens agrada molt. En els centres de primària, els alumnes tenen el costum de fer el dia de la fruita i els dimecres berenen fruita. Són els pares els que s’encarreguen de preparar-los el berenar. Quan arriben als centres de secundària és una mica més difícil seguir amb aquesta tradició. En la cafeteria poden comprar berenars saludables. No obstant això, el repartiment de fruita al pati suposa té l’avantatge que se senten part del grup. Agraïm a Fruita Bona la labor que realitzar. El dia que hi ha suc de taronja és un triomf. Tenen un desdejuni saludable i les famílies així s’involucren.”
També hem anat a veure el repartiment de l’ametlla mallorquina en l’IES Arenal on “els alumnes estan molt contents i els agrada molt sobretot als senegalesos, els pakistanesos o el xinesos, tenim un alumnat molt variat”, ens diu la cap d’estudis del centre, Dolors.
Antoni Perelló explica que “dins del projecte hi ha una ració per a cada alumne, una ració per a cada professor i una altra ració per al responsable. El suc s’esprem a les 8 del matí, poc abans de ser distribuït.”
Fruita Bona SAT és responsable del programa en tots els centres adscrits a Mallorca. Per al repartiment de fruita a Menorca compte amb la col·laboració de la Cooperativa donis Camp de Menorca.
Cooperatives Agro-alimentàries secunda tota iniciativa que pugui servir per a promocionar el consum de productes de cooperatives d’Illes Balears.