Santa María, 22 de juliol 2021.- Canoneta, Peret, Navel, Navelate, Lane Batega, València Batega, Delta. Totes elles són varietats de taronges amb origen 100% mallorquí que encara es poden adquirir i consumir a Mallorca.

És habitual associar el consum de la taronja a l’hivern, de novembre a juny. No obstant això, en diversos llocs de Mallorca es recullen, a mà perquè la reduïda grandària de les parcel·les impedeix mecanitzar la seva recol·lecció, taronges en ple estiu que són aptes per a menjar com a taronja de taula o per a l’elaboració de sucs.

El cultiu del taronger a Sóller està documentat ja en el segle XIV, si bé amb tota probabilitat es practicava molt abans. Els municipis de Sóller i Fornalutx suposen un paradís per a la taronja. La seva particular orografia, que els protegeix del vent i manté la humitat, les temperatures de les més temperades del Mediterrani, la pluviositat de la zona, de les més altes de Mallorca, i la disponibilitat d’aigua procedent de les fonts de muntanya conformen un entorn idoni per al cultiu de cítrics.  Enguany s’han processat 370.369 quilos en la Cooperativa Agrícola de Sóller. Per a aquesta campanya hi ha una previsió per a la València Batega de 147.000 quilos i per a la Peret de 35.000 quilos.

 

Segons Pere Antoni Mulet, tècnic de la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller explica que “es preveu un augment de la producció amb les noves plantacions dels nostres socis. La Cooperativa de Sóller aposta pel cultiu de noves plantacions, assessorant els socis per a obtenir productes de màxima qualitat.”

Taronges naturals, collides a mà per socis mallorquins
Els socis de la cooperativa Sant Bartomeu de Sóller cullen a mà aquestes taronges naturals que no són sotmeses a tractaments químics.

Aquestes taronges de Sóller no són les úniques que estan encara disponibles a Mallorca. També es recullen encara en Buger, a Sa Pobla, Muro, Inca, Marratxí, Palma, Esporles i altres municipis de Mallorca. La cooperativa de Fruita Bonna compta amb nou productors socis i amb les seves taronges fa suc 100% d’origen mallorquí. La majoria d’aquest suc s’utilitza per a repartir a agroturismes i hotels de quatre i cinc estrelles de tota Mallorca. També es comercialitza com a ingredient principal per a gelats.

La cooperativa Fruita Bonna produeix de mitjana 360 garrafes diàries, que es corresponen amb 1.800 litres de suc mallorquí. El responsable de Fruita Bonna, Antoni Perelló, recorda que “en 2019 produïa una mitjana de 2.100 litres diaris per a un nombre més reduït d’hotels. Enguany, amb molt més esforç i donant a conèixer el producte estem en el pic de producció amb una taronja de qualitat que dóna com a resultat un producte excel·lent. Comencem a produir suc en 2005. Anteriorment veníem la taronja sencera als grups hotelers als qui els llogàvem també les màquines de suc amb les quals espremien la taronja. El mercat va evolucionant.”

La taronja 100% mallorquina es podrà gaudir fins a finals d’agost.