Notas de prensa

Delegació de joves de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears viatja a Euskadi per conèixer models cooperatius innovadors

Santa Maria del Camí, 24 d’octubre de 2025.– Cinc joves agricultors de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears han viatjat al País Basc per conèixer de prop nous models productius i organitzatius en explotacions agrícoles i ramaderes de la comunitat.

Durant les dues jornades d’estada, els participants han visitat quatre cooperatives de referència a Euskadi, reconegudes per la seva capacitat d’innovació, sostenibilitat i gestió cooperativa.

Les visites han inclòs:

  • Bizkaigane (Txapel Koop). Va néixer l’any 1983 amb tres joves de 25 anys que varen decidir treballar plegats per afrontar el relleu generacional al camp. Van iniciar una vaqueria lletera que, amb el temps, s’ha diversificat cap a l’elaboració de productes derivats, horta ecològica i activitats educatives. Gràcies a la fórmula cooperativa i a la seva organització, l’entitat va créixer i va aconseguir una millor qualitat de vida per als seus socis.
  • Behi Alde. És l’explotació més gran de bestiar boví del País Basc, amb més de 1.000 caps de bestiar i una producció anual superior als 5 milions de litres de llet. El seu model es basa en el treball en pastures, cosa que garanteix una major qualitat i sostenibilitat en la producció.
  • Garlan. Cooperativa alabesa dedicada al cultiu de llegums, que desenvolupa projectes continus d’I+D per millorar la productivitat i reduir l’impacte ambiental. A més, compta amb una Cooperativa d’Ús Conjunt de Maquinària Agrícola (CUMA) que optimitza recursos i fomenta la col·laboració entre socis.
  • Konfekoop (Confederació de Cooperatives d’Euskadi). Entitat que agrupa diferents federacions i associacions d’empreses cooperatives. Actualment, compta amb 1.388 cooperatives, que sumen una facturació d’11.600 milions d’euros, 61.200 treballadors i 1,5 milions de socis.

Aquest viatge formatiu s’emmarca dins l’estratègia de foment del relleu generacional, la sensibilització i la participació juvenil a les cooperatives agroalimentàries de les Illes Balears, amb l’objectiu de reforçar el lideratge, la innovació i la cooperació dins el sector primari.