Santa María, 25 d’octubre 2021.- Malgrat la concurrència de diversos factors que podrien apuntar a una mala campanya oleícola, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears preveu una producció superior a la de 2020. Les diferents zones productives d’oli de Balears han estat molt condicionades per l’evolució de la climatologia per a aquesta campanya 2021/2022.
Les precipitacions caigudes, que en els últims 12 mesos han estat segons l’AEMET un 13% inferiors a l’habitual, unit a l’explosió significativa de mosca en diversos olivars marcarien una reducció en la recollida i en la producció d’oli. No obstant això, el fet que es donin varietats veceras a les illes, que alternen anys de bona producció amb uns altres de collita petita, indica que la pròxima campanya serà millor.
D’altra banda, els olivars de les illes podran beneficiar-se pel baix estoc d’oli d’oliva a Europa, que, segons les previsions de la Comissió Europea, a 30 de setembre, serà de 394.000 tones, un 37% menys que en l’exercici precedent i el menor de les últimes quatre campanyes. Aquesta escassetat d’oli a Europa assenyala a Espanya com l’únic mercat en el qual proveir-se d’oli d’oliva.
“El sector oleícola cooperatiu de Balears espera que la tendència d’aquesta campanya sigui alcista. Si bé encara és aviat per a fer estimacions” argumenta Mª Francisca Parets, directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears.
A Mallorca hi ha dues cooperatives que compten amb almàssera pròpia. La cooperativa Sant Bartomeu de Sóller amb una producció centrada en la DO Oli de Mallorca emmarcat dins de l’enclavament de la Serra de Tramuntana. A Binissalem tenim una altra almàssera del Grup Fruit Secs.
A Eivissa, la cooperativa Sant Antoni d’Eivissa té diversos socis, com a Ca Rich i Ca Benet, que compten amb la seva pròpia almàssera i la major producció d’oli englobat dins de la IGP Oli d’Eivissa. Des de la cooperativa Santa Eulalia del Riu que té l’Associació de Defensa Vegetal (ADV) que forma part de la cooperativa de Santa Eulalia des d’on s’emporten les explotacions d’olivera i l’explotació de l’olivera associació de l’olivar d’Eivissa que inclou a la majoria de les explotacions
A Menorca, diversos socis de la cooperativa del Camp de Menorca produeixen oli en les seves pròpies almàsseres que s’embeni, entre altres mitjans, a través de la cooperativa.
Finalment, els representants de cooperatives han destacat l’increment de les importacions dels EUA d’oli d’oliva envasat origen Espanya a causa de la suspensió d’aranzels. El mes de maig les dades d’importació en aquest país van arribar fins a les 3.400 tones, triplicant la mitjana de les importacions dels quatre mesos previs de 2021. El sector oleícola cooperatiu espera que la tendència continuï sent creixent en els pròxims mesos atès que es tracta d’un dels seus principals mercats.