Santa María, 28 de desembre de 2022 .- Les nostres entitats sòcies, la cooperativa agrícola Sant Bartomeu de Sóller i la cooperativa Pagesa de Pollença han materialitzat la signatura el conveni d’adhesió al Distintiu Serra de Tramuntana que han signat amb la consellera de Territori Maria Antònia Garcías, com a vicepresidenta del Consorci Serra de tramuntana juntament amb altres entitats. Garcías per part seva, ha remarcat l’impuls per a portar endavant el Distintiu, mentre que els representants de les entitats signants han mostrat la seva satisfacció per a formar part d’aquest projecte de reactivació econòmica.
La consellera de Territori ha assegurat que “es tracta d’un segell que sobretot posa en valor la dificultat que porta associada produir a la Serra i que assenyala que el consum d’un producte o d’un servei col·labora amb el manteniment, preservació i protecció de la serra de Tramuntana”. També ha explicat que s’han elaborat 4 tipus de convenis, cadascun d’ells dirigit a un actor determinat. Un dirigit a productors i transformadors de productes agrari; un altre per a titulars de possessions i altres béns immobles amb valor patrimonial històric i cultural; un tercer per a titulars d’establiments hotelers, restaurants, cafeteries, bars i botigues de menjar i l’últim per a empreses i altres entitats que contribueixen a difondre i/o preservar el paisatge de la Serra de Tramuntana.
Els productors hauran d’aconseguir en tres anys, tres dels següents requisits: un certificat d’agricultura integrada o ecològica, un sistema de gestió de residus que fomenti la reducció, la reutilització i el reciclatge, tenir un ús eficient de l’aigua; utilitzar energies renovables; mantenir o recuperar varietats tradicionals o autòctones; mantenir el sòl amb coberta verda; tenir acord de custòdia; fer venda directa, disposar d’un vehicle zero emissions i/o facilitar el pasturatge.
En el cas dels transformadors els requisits són: un certificat d’agricultura integrada o ecològica, un sistema de gestió de residus, tenir un ús eficient de l’aigua, utilitzar energies renovables; mesures per a l’estalvi de la llum; fer venda directa, disposar d’un vehicle zero emissions i/o productes de neteja biodegradables.
Els compromisos socials també s’han d’aconseguir tres en tres anys i són els mateixos per a productors que per a transformadors: divulgació i comunicació del Distintiu; contractacions en programes d’inserció laboral; projectes de conservació i/o difusió del Patrimoni; programes culturals i esportius, en qualitat de mecenatge; compromisos per a promoure l’associacionisme; programes de formació i recerca, com a col·laboracions amb escoles; educatiu i comunitat formant part de tallers i jornades i també promocionar la cultura, a través de les festes i tradicions.