Jerònima Bonafé en representació del càrrec de secretària del Consell Rector de Cooperativas Agro-alimentarias de España juntament amb Mª Francisca Parets, la directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears han acudit a l’Assemblea General Anual de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya que s’ha celebrat a l’Escola d’Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de Madrid, ETSIAAB, que ha reunit a més d’un centenar de delegats de cooperatives i representants del sector agroalimentari.
El presidente de Cooperativas Agro-alimentarias de España, Ángel Villafranca ha destacat en la clausura que “davant la situació de sequera actual és necessari investigar, innovar, invertir i garantir l’ús de l’aigua en l’agricultura per a continuar produint aliments”. Així mateix, ha reiterat que “si es volen preservar les estructures productives, com són les cooperatives, transformadores i comercialitzadors dels aliments que els nostres agricultors i ramaders produeixen és necessari que s’ampliïn les mesures que ha presentat el Govern recentment”.
Durant el seu discurs Ángel Villafranca, ha destacat que 123.000 persones treballen en cooperatives, d’elles un 46% dones, la qual cosa mostra l’important rol que exerceixen les cooperatives com a fixadores d’ocupació estable en el medi rural, tal com recull l’Observatori del Cooperativisme Agroalimentari Espanyol, elaborats amb les dades de 2021.
Ángel Villafranca ha incidit en la importància del cooperativisme i la seva contribució en el sector agroalimentari espanyol, no sols per mantenir una important activitat econòmica i ocupació estable, sinó també per seguir fidels al seu compromís amb les zones rurals on s’assenten. El cooperativisme agroalimentari al nostre país agrupa més d’un milió de famílies sòcies, en 3.669 cooperatives, que van facturar 38.428 milions d’euros en 2021, un +12,3% respecte a l’any anterior.
L’acte ha comptat també amb la presència del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, qui ha subratllat que és conscient del que suposa la disminució d’activitat per a les cooperatives a causa de la sequera i que per a això es contemplen mesures d’índole fiscal, laboral i de liquiditat econòmica.
Abans del lliurament de Premis i de la clausura de l’Assemblea, els assistents van tenir l’oportunitat d’escoltar la xerrada “Espanya en el món 2023: perspectives i desafiaments”, a càrrec de Jorge *Tamames. L’investigador del Real Institut *Elcano s’ha referit a la continuïtat de la guerra a Ucraïna i la presidència espanyola del Consell de la UE durant la segona meitat de l’any.
Premios Cooperativas Agro-alimentarias de España 2023
Durant l’Assemblea s’han lliurat els PremisCooperativas Agro-alimentarias de España. En aquesta vuitena edició, les cooperatives guanyadores han estat: Grupo AN S. Coop, Condes de Albarei, Bodega Cuatro Rayas y Viña Costeira.
COOPERATIVA DEL AÑO – GRUPO AN S. Coop. Més de 100 anys d’alimentació natural
Grup AN va néixer en 1910 com una petita cooperativa agrària en Tajonar (Navarra) i s’ha convertit en un referent del cooperativisme agroalimentari i de l’economia social al nostre país. Compta amb 164 cooperatives sòcies en les quals s’integren prop de 35.000 agricultors i ramaders de vuit comunitats autònomes.
El Grup AN és la major cooperativa de cereal d’Espanya. La seva producció, tradicional, integrada i ecològica, va obtenir en 2022 el primer certificat de producció de blat sostenible de AENOR a Espanya. És un referent també en el sector hortofructícola i el quart operador avícola d’Espanya. A més, és el major operador independent de carburant, amb una xarxa de 70 estacions de servei obertes al públic. En els seus centres, repartits al llarg de tot el territori nacional, treballen prop de 2.000 persones i la seva facturació en l’últim exercici va ser de 1.571 milions d’euros.
El jurat ha valorat la seva trajectòria i totes les actuacions que duu a terme en matèria d’integració, innovació, digitalització, diversificació, igualtat, i sostenibilitat. A més, de manera especial, ha destacat l’obtenció de la certificació de la seva memòria de sostenibilitat i el seu compromís per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, l’any passat.
DESARROLLO RURAL – CONDES DE ALBAREI. La faceta més vinícola i social del Pazo Baión
La Adega Comtes de Albarei, situada en Cambados (Pontevedra), va sorgir l’any 1988 de la mà de diversos viticultors de la vall del Salnés, amb l’objectiu d’elaborar albariños de la màxima qualitat. Aquells primers socis són avui 380 i la cooperativa és una de les més importants de Ries Baixas. L’any 2008, amb l’adquisició del celler Pazo Baión, la cooperativa cambadesa va emprendre un important projecte vitivinícola i enoturístico.
Comtes de Albarei ha aconseguit fusionar en un sol projecte la faceta més vinícola i social del Pazo Baión: amb l’elaboració de albariños i vins de clos, la creació d’un centre enoturístico de referència i la implicació social amb les persones amb addiccions. Així, el celler ocupa persones en procés de rehabilitació i destina un 5% dels seus ingressos a associacions que treballen en la prevenció de drogodependències.
El jurat dels Premis Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya ha valorat especialment el compromís de la cooperativa amb el territori rural, la col·laboració i defensa de col·lectius vulnerables i les oportunitats d’ocupació que genera. A més, el jurat ha tingut en compte les iniciatives que Adega Comtes de Albarei duu a terme per a acostar l’esperit, l’organització i el funcionament de la cooperativa a les i els joves, com una opció de futur.
IGUALDAD DE OPORTUNIDADES – BODEGA CUATRO RAYAS. Una verema certificada en igualtat de gènere
Celler Cuatro Rayas és líder dins del consum de vins blancs, principalment de la varietat verdejo, a Espanya. Les seves instal·lacions en La Seca (Valladolid) produeixen al voltant de 15 milions d’ampolles de vi a l’any que es distribueixen en més de 50 països. Des de la seva fundació en 1935, la cooperativa val·lisoletana ha apostat de manera activa per la igualtat efectiva d’homes i dones en l’entorn rural. Avui dia, prop d’un terç dels seus cooperativistes són dones i, des de l’any passat, en el seu Consell Rector hi ha dues dones.
Per a concedir-li el Premi en la categoria d’Igualtat d’Oportunitats, el Jurat ha tingut en compte la posada de marxa de mesures i processos en el seu model de gestió i organització de recursos humans, conciliació de la vida personal, familiar i laboral i eliminació de la bretxa salarial de gènere. En aquest sentit, ha valorat que tingui una Comissió d’Igualtat, que compti amb un Pla d’Igualtat -que contempla 9 àrees d’actuació- i que hagi estat reconeguda oficialment com a “Entitat Col·laboradora en Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes” per la Junta de Castella i Lleó.
A més, en l’últim any, Celler Quatre Ratlles ha impartit nombroses formacions amb perspectiva de gènere i ha creat una comissió, integrada per filles i fills de socis, que aposta pel relleu generacional i que defensa els interessos de les noves generacions en fòrums internacionals.
INNOVACIÓN – VIÑA COSTEIRA. Usar intel·ligència artificial en el sector cellerer
Vinya Costeira S.C.G. és un celler que elabora vins, a la província d’Orense, en dues denominacions gallegues diferents: Ribeiro i Valdeorras. Des de la seva fundació en 1968 no ha parat de créixer, i la innovació i la recerca han estat part fonamental de la seva idiosincràsia, realitzant una forta inversió en noves tecnologies i know-how en viticultura i enologia amb els objectius de millorar la sostenibilitat ambiental de l’entorn, reduint els tractaments fitosanitaris de la vinya, assumint pràctiques de cultiu de producció integrat, optimitzant els costos del viticultor i millorant la qualitat dels processos enològics.
Al costat dels programes de recuperació i posada en valor de vinyes, tant propis com dels socis viticultors, Vinya Costeira lidera i participa en múltiples projectes de R+D+i i programes d’innovació, a nivell autonòmic, nacional i europeu, juntament amb centres tecnològics, universitats i altres empreses del sector.
A més, el jurat ha premiat a aquesta cooperativa per la seva decidida aposta per la digitalització, com a eina fonamental dins de l’activitat vitícola per a l’eficiència en la producció. En aquests moments, Vinya Costeira lidera un projecte que usa intel·ligència artificial en el sector cellerer, digitalitzant les fases d’envelliment i maduració del vi i millorant l’eficiència energètica dels cellers mitjançant el control de la temperatura dels tancs durant la fermentació.
Dossier Cooperativas Agro-alimentarias de España premiadas 2023
Observatorio del cooperativismo agroalimentario español