Madrid, 16 d’octubre de 2023.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears s’uneix a aquesta iniciativa d’àmbit nacional que vol aglutinar a tots els operadors de la cadena alimentària per a posar en valor el treball que realitzen els agricultors, ramaders, les cooperatives i SATS d’Illes Balears.
Cooperativas Agro-alimentarias de España i Agrifood Comunicació han presentat aquest matí la campanya, “Si jo no produeixo, tu no menges”, una iniciativa que comença ara, però que tindrà un desenvolupament important en els pròxims mesos, amb la qual es vol explicar a la societat la importància de l’activitat dels agricultors, ramaders, pescadors, indústria transformadora per a poder portar aliments a totes les parts d’Espanya.
Què passaria si un dia no tinguessis aliments al teu abast? La resposta a aquesta pregunta la tenen els productors d’aliments que, des de fa temps, travessen greus dificultats per a continuar amb la seva activitat i proveir a la societat que demanda cada dia més, però que continuen treballant per a fer possible el miracle, també en els moments més durs, de produir aliments per a la societat.
En aquest sentit, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears s’uneix a aquesta campanya per a contribuir amb el seu esforç a aquesta iniciativa necessària perquè la societat de l’arxipèlag balear conegui de primera mà el que fan els agricultors, ramaders i els pescadors, cooperatives i SATs.
L’objectiu és clar: posar en valor als productors d’aliments i tot el seu treball que realitzen les cooperatives i SATs, així com conscienciar a la societat de la seva importància per al proveïment de la població. Després d’haver estat declarats essencials durant la pandèmia de la COVID-19 i en altres moments difícils dels últims anys, els productors d’aliments se senten infravalorats i volen escriure el seu propi relat, ja que la societat urbana no coneix la seva realitat i per tant no valora el seu treball.
Per això, aquesta iniciativa “Si jo no produeixo, tu no menges” comença llançant una campanya de Micromecenatge a la societat. La societat vol conèixer com s’elaboren els aliments que habitualment consumeixen, i per tant amb aquesta iniciativa podrem tenir fons per a poder desenvolupar una potent acció de comunicació amb la qual arribar a tots els consumidors i explicar-los la seva realitat.
En paraules de la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé “per a nosaltres és important formar part d’aquesta campanya ja que volem destacar la importància de l’agricultura i ramaderia en un territori com és el nostre per a aconseguir la sobirania alimentària que no existirà sense la sostenibilitat econòmica i el paper dels agricultors, dels ramaders, cooperatives i SATs”. A més, afegeix Bonafé, “és important assenyalar els sobrecostos de la insularitat per cadascun dels subsectors productius. Però al mateix temps convé constatar com la formació dels preus agraris es veu condicionada per la multiplicitat d’actors en la cadena i per la concentració en el moment de l’entrada i sortida de les illes. Serveixi d’exemple el cost dels pinsos composts és un 64,6% major en Balears que en la península. Els costos dels fertilitzants són un 17,46% major per les explotacions situades a Illes Balears que per les peninsulars, o el cost del gasoil agrícola a les Illes Balears, que és un 8,8% superior al de la península.“A això s’afegeix la competència pel sòl per part d’altres sectors amb interessos econòmics”, declara Bonafé.
L’organització ha triat avui 16 d’octubre, data en la qual se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació per a la posada de llarg d’aquesta iniciativa, amb el desplegament d’una lona en el centre de Madrid i captar, així, l’atenció de la societat urbana, on s’indica com fer la donació i s’aporta més informació sobre aquesta.
Així mateix, igual que fa la FAO aquest dia amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, la campanya posarà en valor la importància que té l’aigua per a la producció d’aliments. Es tracta d’un recurs que cada vegada és més escàs, per la qual cosa és necessari treballar per a aconseguir infraestructures que permetin que l’aigua estigui sempre disponible per a la producció d’aliments i el proveïment de les persones.
Els productors d’aliments cada dia realitzen la seva activitat de forma més sostenible i responsable, però la falta de mà d’obra, l’increment dels costos o la falta de matèria primera. Aquestes són algunes de les amenaces que tenen, però, a més, les noves normatives amb requisits a vegades inassolibles, ingressos per sota del cost de producció i la falta d’aigua per al reg poden posar en perill l’aprovisionament d’aliments de qualitat controlada.
Aquesta situació posa en perill la cistella de la compra dels consumidors, ja sigui per l’encariment dels aliments o la possible falta de producte en els lineals. “Si jo no produeixo, tu no menges” vol posar el focus en aquesta situació per a la societat, ajudant els productors d’aliments a valorar els aliments que produeixen i la seva pròpia professió.
La iniciativa ha estat secundada fins al moment per 28 organitzacions. Al costat de Cooperativas Agro-alimentarias de España són presents, entre altres, Cooperativas Agro-alimentarias de Castilla-la Mancha, el Consell General de Col·legis Veterinaris d’Espanya, Consell General de Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms.
Si vols conèixer més d’aquesta iniciativa, podràs obtenir informació en la pàgina web www.siyonoproduzcotunocomes.com
Sobre SYNPTNC:
“Si jo no produeixo, tu no menges” és una iniciativa de Agrifood Comunicació i Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya que desenvolupa un projecte col·laboratiu de comunicació i relacions públiques per a millorar la reputació dels productors d’aliments i conscienciar a la societat de la importància del sector agroalimentari.