Binissalem, 16 d’octubre 2023.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears continua de celebració del Dia Internacional de les Dones Rurals proclamat per l’ONU que vam celebrar ahir 15 d’octubre. Avui continuem posant sobre la taula la situació de les dones rurals a Illes Balears. A més, hem aprofitat a xerrar amb Margarita Capó, la nova presidenta de la SAT Grup Fruits Secs.
Margarita Capó és graduada en art i va començar en docència, després va treballar en cadastre on va realitzar revisions de cadastre d’Illes Balears. Posteriorment, va estudiar tècnic de laboratori en la branca sanitària. Els últims anys ha treballat en la ETV amb les instàncies de turisme vacacional. A més, ha estudiat relacions públiques i protocol. Gràcies a tots aquests camps en els quals ha treballat té una formació molt diversa i coneix tant l’empresa pública com privada. Tots aquests camps fan que ara en el sector agroalimentari pugui aportar noves idees, principalment en la comercialització i promoció amb un objectiu clar que és millorar la SAT Grup Fruits Secs. “Tots podem aportar. No hi ha cap professió que estigui lluny de l’agricultura. Totes les professions poden desaparèixer, però l’agricultura es mantindrà perquè si tots aportem des dels diferents camps farà que millori el sector”.
Quins són els reptes com a presidenta de la SAT Grup Fruits Secs? Quines responsabilitats assumeix?
Tenim socis de tota l’illa. Els nostres socis i sòcies estan molt contents perquè se li fa un seguiment, un assessorament que els agrada. A més, estem incrementant el nombre de socis.
El Nou Pla Estratègic de la PAC condiciona moltíssim als nous agricultors, fins i tot els tècnics necessiten que els assessorin, necessiten personal que els orienti. En Grup Fruits Secs comptem amb 2 tècnics en plantilla i un o dues més en temporada per a donar cobertura als petits productors que necessiten aquest assessorament. L’ametlla en aquests moments està en una situació crítica i cal fer una aposta molt important, un pla de xoc que hauria de venir des de les administracions perquè no canviï el paisatge de l’illa de Mallorca. El nostre paisatge té unes característiques quant a les replantacions que s’haurien de fomentar. Som una baula més de la cadena
Tota l’economia de l’illa està fonamentada en baules de la mateixa cadena. Sinó entenem això, ens estem equivocant. Els turistes que venen a visitar-nos recorren tota l’illa. No és admissible que estiguin recorrent l’illa per carreteres secundàries on es veuen paisatges totalment desolats i arbres morts. Hem de mantenir el paisatge de Mallorca. Els petits productors amb aquests cultius tenim una aportació extra a tota la família. Cada temporada, cada campanya veiem que tot el que hi ha invertir no compensa en absolut amb el que et dona perquè has d’invertir moltíssim. Arriba un moment en el qual et frustres i molts agricultors abandonen.
Des de Grup Fruits Secs gràcies a tenir el viver donem el servei de replantar i cuidar el camp dels socis i de tot aquell que ve que sol·licita marcatge, “feina per els camp”
També comptem amb l’obrador on els socis poden portar el seu producte i convertir-lo i envasar les seves conserves. La tafona funciona a ple rendiment perquè cada soci, tingui els quilos que tingui, pot fer el seu propi oli amb l’oliva que tingui. Aquí s’han d’anar inscrivint per a anar fent torns
Quines són les noves idees per a la cooperativa?
Primer hem de continuar invertint en l’empresa en les necessitats que té. Els canvis han estat importants, des de la quantitat d’ametlla i de garrofa. Per a nosaltres els reptes és per a aconseguir el major rendiment econòmic dels socis. Aquest és el nostre objectiu prioritari. És cert que el preu que vam tenir en la campanya anterior a diferència dels preus d’aquesta campanya ha afectat moltíssim al sector, però encara així tots els socis han recollit la garrofa. Respecte a l’ametlla, es pot considerar que en aquest moment es troba en declivi. Nosaltres apostem per la transformació del producte. Treballant la comercialització juntament amb la promoció li donarem un valor afegit al producte. La promoció del producte local és un aspecte que ha de ser bàsic per a donar a conèixer el nostre producte. El consumidor moltes vegades no sap el que està comprant, cal educar i conscienciar per a explicar que el millor per a la nostra salut i la del planeta és el producte local, el producte de proximitat. La gent ha de ser conscient i ha de consumir més producte local, però aquests han de tenir uns preus assequibles per a tots. Hem de mostrar la riquesa dels nostres productes. La salut de les persones depèn molt del que es consumeix.
Les cooperatives que estem agrupades donem un servei important. Crear més centres de cooperatives no ho veig necessari, hem de fer funcionar les cooperatives ja existents. Hem de fer que funcionin l’entitat, les IGPS i la DO i totes les baules de la cadena. L’objectiu final és que entre tots hem de fer que el rendiment dels agricultors sigui viable, tinguin un rendiment acceptable. Hem de treballar tots en aquesta línia, fent promocions i posant valor a la comercialització.
També tenim pàgina web que volem millorar per a potenciar al màxim la nostra producció des d’on fem arribar ofertes als nostres socis. Des de Grup Fruits Secs estem posant l’èmfasi ara en les nostres millores digitals.
Valorem al personal de l’empresa, el personal és l’engranatge que fa que tot funcioni. Els treballadors són els amos de la nostra casa que ens donen un feedback de millora perquè realment el que fa l’empresa és el que fa la persona. Estem molt il·lusionats perquè les coses vagin bé, volem que la nostra casa funcioni. Qui coneix les necessitats és aquell que està aquí treballant. Estic establint una ronda de contactes amb tots els departaments perquè em comptin les necessitats.
Analitzant la nova llei de cooperatives que exposa que en la composició es tendirà a la paritat i tindrà, almenys, un nombre d’integrants dones proporcional al nombre de persones sòcies que tingui la societat cooperativa. Com esteu treballant amb aquest des de Grup Fruits Secs?
Realment, la majoria de dones estan treballant un munt, però sempre en l’ombra. La titularitat de moltes explotacions la tenim al nom de la dona, però moltes vegades a les reunions i a les juntes va l’home. En la nostra junta som 2 dones, de 12 consellers. Estem animant a alguna dona més perquè pugui aportar tots els seus coneixements. Tots podem aportar, encara que no siguem del mateix sector.
Jo no vinc del sector agrari, he estat en diferents àmbits de la societat. Ara aportaré la meva experiència. Tots els socis i totes les sòcies podem aportar. Així ho vivim en l’última Assemblea on es va aportar moltíssim des dels diferents punts de vista que ajuden al funcionament de la SAT. Volem que els socis aportin per a enriquir a la cooperativa que ens fa un bé.