CURS PONT DE NIVELL BÀSIC A QUALIFICAT PER USUARIS PROFESSIONALS DE PRODUCTES FITOSANITARIS (35 HORES)
Del 24 d’octubre al 3 de novembre
Lloc: Cooperativa d’Artá
Places limitades!!
Inscriu-te en https://forms.gle/fvkgu3zKBk1xjXdj9
OBJECTIU DEL CURS
Incrementar el nivell de capacitació de les persones que tenen el carnet de “ USUARI PROFESSIONAL DE PRODUCTES FITOSANITARIS, NIVELL BÀSIC” i que volen obtenir el de Nivell Qualificat sense haver de passar per una formació inicial de qualificat, segons s’estipula al Decret 50/2016 de 29 de juliol.
Crear un clima d’intercanvi d’experiències enriquidores per a les persones assistents al curs.
Les estratègies metodològiques que s’utilitzaran vindran determinades pel perfil de l’alumnat, en tot cas es basen en mètodes didàctics, mètodes dialèctics i mètodes heurístics. Les metodologies de treball que s’utilitzin seran el mètode prepositiu i el mètode expositiu. Els tipus d’activitats seran:
– Activitats per trencar el gel o d’iniciació.
– Activitats de coneixements previs.
– Activitats de descobriment.
– Activitats d’anàlisis.
– Activitats de repetició.
– Activitats de relació o diferenciació entre conceptes.
– Activitats de síntesis.
– Activitats d’aplicació pràctica.
INTRODUCCIÓ. Normativa que regula la utilització de productes fitosanitaris.
Tema 1.- Plagues i malalties dels cultius. Els danys que provoquen.
1.1.- Agents causants de danys d’origen parasitari.
1.2.- Agents causants de danys d’origen no parasitari.
1.3.- Males herbes.
1.4.- Plagues i malalties a les Illes Balears.
1.5.- Organismes nocius de quarantena i implicacions legals.
1.6.- Pràctiques d’identificació de plagues i malalties.
1.7.- Qüestionari.
Tema 2.- Mètodes de control.
2.1.- Mètodes indirectes.
2.2.- Mètodes directes.
2.3.- Presa de decisions en protecció fitosanitària: planificació, mesures culturals, tècniques de mostreig i trampes.
2.4.- Qüestionari.
Tema 3.- Estratègies i tècniques per a la gestió integrada de plagues.
3.1.- Control biològic.
3.2.- Lluita integrada.
3.3.- Gestió integrada de plagues.
3.4.- Figura de l’assessor en GIP.
3.5.- Guies de GIP aprovades pel Ministeri d’Agricultura i Pesca Alimentació i Medi Ambient.
3.6.- Registre de determinats mitjans de defensa fitosanitària (MDF). Organismes de control biològic (OCB).
3.7.- Qüestionari.
Tema 4.- Producció integrada i producció ecològica.
4.1.- Introducció.
4.2.- Producció integrada.
4.3.- Producció ecològica.
4.4.- Qüestionari.
Tema 5.- Els productes fitosanitaris.
5.1.- Presentació dels productes fitosanitaris.
5.2.- Registre oficial de productes fitosanitaris (ROPF)
5.3.- Classificació dels productes fitosanitaris.
5.4.- Criteris d’elecció dels productes fitosanitaris.
5.5.- Identificació i interpretació de l’etiqueta i les fitxes de seguretat. Nou sistema d’etiquetatge CLP.
5.6.- Tipus de substàncies actives. Llista de substàncies incloses i excloses.
5.7.- Qüestionari.
Tema 6.- Riscos per al medi ambient derivats de la utilització de productes fitosanitaris.
6.1.- Riscos per al medi ambient.
6.2.- Mesures en cas de contaminació accidental.
6.3.- Condicionalitat.
6.4.- Mescles en el camp.
6.5.- Qüestionari.
Tema 7.- Riscos per als consumidors per residus de productes fitosanitaris.
7.1.- Residus dels productes fitosanitaris.
7.2.- Seguretat alimentària.
7.3.- Toxicitat dels plaguicides.
7.4.- Població exposada al risc dels plaguicides.
7.5.- Qüestionari.
Tema 8.- Riscos per a l’usuari professional de productes fitosanitaris.
8.1.- Símptomes i efectes dels plaguicides sobre la salut.
8.2.- Conducta en cas d’intoxicació.
8.3.- Primers auxilis.
8.4.- Qüestionari.
Tema 9.- Mesures per reduir els riscos sobre la salut de les persones.
9.1.- Riscos per als operaris derivats de la utilització de plaguicides.
9.2.- Reducció dels risc de toxicitat de la substància.
9.3.- Exposició als productes fitosanitaris.
9.4.- Vies d’absorció dels plaguicides.
9.5.- Equips de protecció individual (EPI).
9.6.- Qüestionari.
Tema 10.- Mètodes d’aplicació de productes fitosanitaris.
10.1.- Mètodes utilitzats per a l’aplicació de plaguicides.
10.2.- Importància de la dosi d’aplicació i del volum de brou de tractament.
10.3.- Uniformitat en l’aplicació del producte.
10.4.- Qüestionari i problemes de càlcul de dosi.
Tema 11.- Equips d’aplicació de productes fitosanitaris.
11.1.- Classificació dels equips d’aplicació.
11.2.- Empolsadores.
11.3.- Polvoritzadors hidràulics, hidropneumàtics i centrífugs.
11.4.- Nebulitzadors.
11.5.- Elecció dels tipus de broquet.
11.6.- Qüestionari.
Tema 12.- Regulació, calibratge, manteniment i inspeccions periòdiques dels equips d’aplicació.
12.1.- Factors que s’han de tenir en compte.
12.2.- Regulació i calibratge dels equips d’aplicació.
12.3.- Neteja dels equips d’aplicació.
12.4.- Manteniment i revisions de l’equip d’aplicació.
12.5.- Inspeccions periòdiques de l’equip d’aplicació. Pautes per preparar l’equip abans de la inspecció.
12.6.- Qüestionari.
Tema 13.- Higiene i traçabilitat.
13.1.- Concepte d’higiene i traçabilitat.
13.2.- Requisits en matèria d’higiene dels aliments i dels pinsos.
13.3.- Traçabilitat.
13.4.- Responsabilitats.
13.5.- Quadern d’explotació.
13.6.- Registre de transaccions de productes fitosanitaris.
13.7.- Contracte amb el client.
13.8.- Qüestionari.
Tema 14.- Seguretat social agrària.
14.1.- Marc i principis del sistema.
14.2.- Règims que integra el sistema de la Seguretat Social.
14.3.- Concepte d’activitat agrària.
14.4.- Sistema especial per a treballadors agraris.
14.5.- Qüestionari.
Tema 15.- Pràctica de camp.
15.1.- Pràctiques de camp.
15.2.- Exercicis de camp.
La part teòrica del curs, així com l’examen es desenvoluparà a les Instal·lacions de la Cooperativa d’Artà 1979, al C/Parres, 82 d’Artà. La part pràctica es desenvoluparà a la parcel·la de devora de la instal·lació.
CALENDARI: El 24, 25, 26, 27, 28 i 31 d’octubre i 2 i 3 de novembre de 2023.
HORARI:
24, 25, 26 i 27 d’octubre l’horari serà: de 16:00 h a 20:30 h.
28 d’octubre l’horari serà: de 09:00 a 14:00 hores.
31 d’octubre i 2 i 3 de novembre l’horari serà: de 16:30 h a 20:30 h.
Les pràctiques a camp tindran una durada de 5 hores el dia 28/10/23.
Les pràctiques a aula tindran una durada de 8 hores i es dedicarà cada dia una hora de classe excepte dia 31 d’octubre que es dedicaran 2 hores de classe.
El dia 3 de novembre serà l’examen escrit de 19:00 h a 20:30 h.
Curs finançat per:
: