Santa Maria, 23 de juliol 2024.- Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears ha demanat aquest dimarts a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural que estableixi l’obligatorietat del marcatge de l’origen de la primera matèria utilitzada en els productes etiquetats amb una marca protegida com la Denominació d’Origen (DO) o la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), quan aquesta no sigui d’origen local.

Amb motiu de la celebració de la II Mesa de Coordinació de la Cadena Alimentària i Promoció del Producte Agrícola i Alimentari d’Origen Local, la directora gerent de Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears, Mª Francisca Parets, ha aprofitat per sol·licitar a la Conselleria que demani a la Comissió Europea la modificació del reglament comunitari perquè, els productes emparats en una marca de qualitat, en el cas que el seu ingredient principal no sigui d’origen local, n’estigui etiquetat i especificat l’origen.

“Hi ha alguns productes que estan emparats sota la protecció de la marca de qualitat, però els seus ingredients principals no són locals o només es té en compte el procés d’elaboració, per això demanem que l’origen de la matèria primera s’especifiqui a l’etiquetatge per no generar confusió i per no devaluar els productes autèntics locals”, ha assenyalat Parets.

D’altra banda, Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears està d’acord amb la nova proposta que entén el producte local com aquells productes agrícoles cultivats a les Illes Balears o productes de ramaderia produïts a la comunitat. En aquest darrer, la carn de les espècies de porcí, boví, cabrum i aus de corral criades i sacrificades a les Balears. En el cas de la carn de boví, ha de procedir d’animals sacrificats i criats a la comunitat durant un mínim de nou mesos.

Pel que fa a la pesca, marisqueig o aqüicultura ha d’estar comercialitzats a primera estada a través de punts de venda, llotges o centres d’expedició de Balears.

També inclou els aliments produïts i comercialitzats sota la Denominació d’Origen Protegida, una Indicació Geogràfica Protegida o una Indicació Geogràfica de les Illes Balears.

A més dels productes transformats i aliments compostos per més d’un ingredient que tingui com a ingredient primari (un ingredient d’un aliment que en representa més del 50 % o que el consumidor associa generalment amb la seva denominació) algun dels esmentats anteriorment, i que hagin estat elaborats a Balears.

La definició de producte local també inclou productes forestals, de la fusta o no, obtinguts en terreny forestal de la comunitat, així com productes no alimentaris que compleixin alguna de les condicions anteriorment esmentades.

Des de Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears valorem positivament els controls que ha realitzat la conselleria als establiments d’hostaleria i restauració, destacant la importància dels resultats i sol·licitem que se segueixi treballant per posar en valor el producte local i no generar confusió al consumidor.


DESCARGAR PDF