• La sequera generalitzada del 2023 i els esdeveniments climàtics del 2024 han elevat les indemnitzacions de les dues darreres campanyes de cultius herbacis a gairebé 590 milions d’euros. La collita 2024 ha estat la més assegurada de la història, amb un 31% més de producció i 26% més de capital assegurat.
    – Els productors de cultius herbacis que renovin l’assegurança als mòduls 1 o 2 abans del 30 de setembre, 31 d’octubre o 15 de novembre (en funció de l’àmbit i del cultiu) obtindran una bonificació del 5%.

Al setembre s’inicia el termini per subscriure l’assegurança d’importants produccions agrícoles, com els cultius herbacis extensius, l’oliverar o la fruita seca, a través dels mòduls que inclouen les opcions d’assegurament més àmplies. Es tracta d’un moment clau per garantir la protecció de la collita 2025 davant dels riscos meteorològics més extrems, com la sequera, la pedra o les gelades, que han estat molt presents en les darreres campanyes.

Olivar i fruits secs

En el cas de l’oliverar, els mòduls de tardor (mòduls 1 i 2) ofereixen protecció davant danys per sequera, pedra, pluja, gelada, vent o incendi, entre altres riscos, i permeten contractar dues collites consecutives, amb el càlcul de les indemnitzacions de manera independent per a cada campanya. Entre les principals novetats per a la pròxima campanya, s’han revisat a l’alça (de mitjana, un 10%) els preus de l’oliva, cosa que es tradueix en una indemnització més gran en cas de sinistre.

Al setembre també comença el termini per subscriure l’assegurança de fruita seca (ametller i avellaner) davant dels riscos de pedra, gelada, sequera i riscos excepcionals (pluja, inundacions, incendis o vent), així com l’assegurança per a les produccions de nespre, castanyer, figuera, kiwi i aranyó.

Cultius herbacis

Per als cultius herbacis, s’obre el període per assegurar la collita 2025 de produccions tan rellevants com el blat, l’ordi, la civada, el sègol, l’arròs, el gira-sol, el blat de moro, el cigró, la llentia o la mongeta, entre d’altres, a través dels mòduls 1 i 2 en secà, que inclouen els riscos de sequera, esquerdat, pedra, no nascència, no implantació, incendi o fauna entre les cobertures. A més, i igual que en les passades campanyes, Agroseguro renova la bonificació del 5% per a aquells productors que hagin contractat els mòduls 1 o 2 en secà al pla anterior i tornin a subscriure aquests mòduls per a la collita 2025 abans del 30 de setembre , 31 d’octubre o 15 de novembre (en funció de l’àmbit i el cultiu).

En la darrera dècada, la sequera ha estat un dels riscos de més incidència sobre aquests cultius, registrant-se de forma cada cop més recurrent i perjudicial. El 2023, la sequera generalitzada va elevar les indemnitzacions en herbacis fins al màxim històric de 475 milions d’euros. I el 2024, malgrat que les precipitacions han estat més freqüents, l’estimació sobrepassa els 110 milions, xifra superior a la mitjana del període 2017-2022.

Aquesta tendència ha provocat un creixement clar de l’assegurament a la campanya 2023 (collita 2024). Les pòlisses contractades a la tardor –les de cobertura més completa, incloent-hi sequera– van superar els 3,5 milions d’hectàrees (+12%), i el capital assegurat es va incrementar al voltant d’un 10%, i va sobrepassar els 2.800 milions d’euros. Sumant el contractat a la primavera (les assegurances per a la pedra), la superfície va superar les 4,7 milions d’hectàrees (un 12% més); la producció va créixer un 31%, fins a les 18 milions de tones assegurades; i el capital assegurat es va incrementar un 26% i va arribar a 4.244 milions d’euros.

Des de Cooperativas Agroalimentarias España recorden als agricultors i ramaders la conveniència de comptar amb una assegurança agrària per a les seves explotacions, davant les extremes i molt variables condicions meteorològiques que s’estan produint i els seus efectes perjudicials per a les seves produccions. Ara com ara, l’assegurança agrària és el millor instrument per protegir els diferents tipus d’explotacions i no jugar-se el futur.