• L’informe destaca el suport explícit a les cooperatives per millorar la posició dels agricultors a la cadena alimentària.

 

Ahir es va presentar l’informe ‘Diàleg Estratègic sobre el futur de l’agricultura a la UE’ anunciat per la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, al seu discurs sobre l’Estat de la Unió fa un any. L’Informe destaca que cal millorar la posició dels agricultors a la cadena alimentària i per això recomana explícitament el suport i el foment de l’associacionisme en cooperatives per reduir costos de producció, augmentar-ne l’eficiència i millorar els preus rebuts al mercat.

L’objectiu ha estat asseure en una taula els diferents actors del sector agroalimentari per reduir la polarització de les posicions sobre agricultura que ha caracteritzat els darrers anys, donar resposta a les manifestacions d’agricultors europeus i traçar unes línies estratègiques a implementar durant el nou mandat polític europeu. En aquest Diàleg han participat al llarg de 7 mesos de treball intens 29 organitzacions representatives i parts interessades en l’agricultura europea que han mantingut més de 100 reunions en plenaris i grups de treball.

El document estableix una sèrie d’àrees on cal focalitzar per aconseguir una agricultura més competitiva, resilient i sostenible. L’Informe indica que una via per fomentar la sostenibilitat i les pràctiques agràries mediambientals és donar suport a les cooperatives, ja que així es generen economies d’escala que permeten desenvolupar projectes per al conjunt de les seves sòcies i sòcies. A més, l’Informe considera que la bioeconomia és fonamental per al manteniment de les zones rurals, i en aquest aspecte les cooperatives són claus per assolir la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental i la diversificació de l’activitat agrària, ja que els pagesos per si mateixos tindran més dificultats per aconseguir-ho.

L’informe demana un paper més preponderant al Banc Europeu d’Inversions per finançar el sector agroalimentari europeu i, concretament, inclou les cooperatives com a destinatàries d’aquest suport per la seva implantació a les zones rurals.

Al marge del suport explícit a les cooperatives, aquest informe reincorpora aspectes que havien desaparegut en el debat polític al mandat europeu que acaba com el reconeixement estratègic de l’agricultura europea, el seu paper com a productor i subministrador d’aliments i la necessitat de millorar la renda dels agricultors. També subratlla la necessitat de tenir més en compte l’agricultura europea en les negociacions comercials amb tercers països, i un pla específic de suport al relleu generacional, un dels reptes més grans de l’agricultura europea, qüestions totes que des de Cooperativas Agroalimentarias España reclamem des de fa anys.

Sobre el finançament, l’Informe destaca la necessitat de comptar amb un pressupost per a la PAC fort (sense indicar xifres) i establir un fons de transició que financi les noves mesures que es puguin establir en matèria de sostenibilitat per al sector agrari. Cal recordar que en el mandat que s’acaba, les noves iniciatives, com la llei de restauració de la natura, la reducció de pesticides, el benestar animal, etc. no feien referència a un pressupost específic.

Pel que fa al paper de la ramaderia, que ha generat molt de debat, amb algunes organitzacions sol·licitant una reducció de la producció ramadera europea, l’Informe reconeix explícitament el paper d’aquest important sector tant des del punt de vista econòmic, medi ambient i social, incloent-hi també l’aspecte nutricional.

Cooperativas Agroalimentarias España valora l’Informe i el reconeixement al paper de les cooperatives i espera que aquestes recomanacions es converteixin en propostes concretes. Les primeres oportunitats per demostrar aquest suport seran la proposta de la reforma PAC el 2025 i el debat sobre les perspectives financeres post 2027, on es veurà si, tant la Comissió com els Estats Membres, concreten el suport a l’agricultura europea que han reiterat mitjançant aquest informe.

 

 

FOTOGRAFIA: Peter Strohschneider and Ursula von der Leyen


DESCARGAR PDF