Notas de prensa

Les cooperatives agroalimentàries de Balears viatgen a Grècia per a intercanviar experiències amb el sector cooperatiu del mar Egeu

Santa Maria, 25 de setembre 2025.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears realitza aquests dies un viatge a les illes gregues del mar Egeu, amb l’objectiu de conèixer de primera mà les polítiques europees de suport al sector agroalimentari i els desafiaments que afronten els territoris insulars.

Durant aquesta setmana, 15 representants de cooperatives de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, participen en el viatge, garantint la representació dels subsectors agroalimentaris de les illes: fruita seca, carn i derivats, cereals i subministraments, fruites i hortalisses, oliva i oli, productes ecològics i producció vitivinícola.

Els assistents visiten cooperatives agrícoles i entitats del sector amb la finalitat d’intercanviar experiències en àmbits com l’aplicació d’ajudes comunitàries, l’adaptació de la normativa, l’impacte de la digitalització i les noves tecnologies en l’àmbit rural.

En representació de les Balears participen:

Mallorca: Són Jover, Cooperativa de Sant Bartomeu de Sóller, Camp Mallorquí, Cooperativa Pagesa de Pollença, Cooperativa de Porreres, Pagesa d’Inca i Cooperativa de Llucmajor.
Menorca: Coinga, Camp de Menorca i Sant Martí.
Eivissa i Formentera: Agroeivissa i Cooperativa del Camp de Formentera.

La finalitat d’aquest viatge és conèixer les mesures específiques adoptades en favor de les illes menors del mar Egeu, així com analitzar les dificultats derivades de la insularitat: aïllament, reduïda superfície, clima desfavorable, relleu complex i dependència econòmica d’un nombre limitat de productes.

Durant la jornada d’aquest dimecres, els participants han visitat Gaia Epicheirein, entitat grega nascuda de la unió de cooperatives agràries, l’Associació de Productors Ramaders, entitats bancàries i Neuropublic, una empresa líder en informàtica i tecnologia aplicades a l’agricultura.

El viatge suposa una oportunitat estratègica per a reforçar la cooperació internacional i traslladar a les Balears exemples d’èxit en àmbits com la sostenibilitat, la gestió de l’aigua, la resiliència climàtica, la modernització d’infraestructures agrícoles i la transferència de coneixements en l’agricultura de precisió.

“L’intercanvi de coneixements amb cooperatives europees ens permet enfortir el paper de la nostra organització en un moment de grans reptes per al sector agroalimentari i per al medi rural, especialment de cara a la nova Política Agrícola Comuna (PAC 2023-2027)”, ha assenyalat la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé.

Finançat amb fons FEADER, Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España i la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern de les Illes Balears.