https://www.foravilaverd.com/sector-primari/cooparatives-agroalimentaries-valora-lacord-que-dona-estabilitat-al-sector-agrari-tot-i-la-reduccio-de-la-pac-com-a-mal-menor/

Cooperatives agro-alimentàries reconeix, en un comunicat de premsa enviat als mitjans de comunicació,  l’esforç negociador dels Estats membres de la UE per acordar el Marc Financer Plurianual 2021-2027 i el Fons de Recuperació Econòmica. Aquest acord donarà estabilitat a el sector agrari en els propers 7 anys mantenint un important pes de la PAC en el pressupost comunitari. Tot i això, lamenta que es redueixi el pressupost de la PAC un 10% respecte a l’actual període, calculat a preus constants i sense tenir en compte la inflació.

Aquesta reducció no és la millor senyal per a un sector productor que, després de la presentació de les propostes d’estratègies sobre sostenibilitat mediambiental, de la Granja a la Taula i per a una recuperació de la Biodiversitat a 2030, han d’afrontar importants reptes de canvi de model productiu en un entorn de mercats competitius, assenyalen els autors del comunicat de premsa.

Cooperatives agro-alimentàries a nivell nacional, valora l’acord assolit sobre el fons de recuperació econòmica, Next Generation EU, per ser un instrument extraordinari i absolutament nou en el finançament comunitari, que té com a objecte rellançar l’economia i pal·liar els efectes de la pandèmia delCOVID19. No obstant això, lamentem que alguns països hagin preferit minvar les partides destinades als programes europeus que financen la innovació i la inversió, com Horizon Europe i el Pla InvestEU, fonamentals per impulsar el canvi cap a un model productiu més sostenible mediambientalment i competitiu.

També lamenten que la partida proposada per la Comissió Europea per a Desenvolupament Rural a aquest Pla de Recuperació s’hagi reduït a la meitat, de 15.000 a 7.500 milions, el que disminuirà la capacitat del sector per adaptar-se als canvis requerits i afectarà directament la pagesia de manera doble: per les ajudes a les rendes de pagesos/ses, i les ajudes per a desenvolupament rural.

Per a Cooperatives agro-alimentàries una menor ambició en el pressupost PAC i en els programes europeus per finançar el canvi cap a un model productiu més sostenible, ha de ser coherent amb el nivell d’exigència al sector productor de la UE i en el termini per implantar les noves obligacions mediambientals.La Comissió ha de ser conscient que si els nostres socis comercials no apliquen el mateix model ambiental, o les importacions a la UE no compleixen amb els mateixos requisits productius, la rendibilitat i la viabilitat de gran part de les explotacions agrícoles i ramaderes es veuran compromeses i no podran afrontar els reptes del canvi climàtic amb èxit, el que serà una pèrdua per a tota la societat, atès que la producció d’aliments és una activitat estratègica i essencial com s’ha comprovat durant el COVID-19.

Segons Cooperatives agro-alimentàries, el sector necessita que aquests acords s’aprovin i donin estabilitat a l’economia i al projecte europeu en els propers anys, de manera que esperem que el Parlament Europeu aprovi la proposta de Consell que, encara que millorable, és necessària en aquests moments.

Des de Cooperatives agro-alimentàries continuaran treballant perquè el sector agrari en general, i les cooperatives en particular, siguin un pilar important tant en la PAC com en els programes d’inversió dedicats al Pla de Recuperació, tant en la dotació europea com en la nacional: 72.700 milions d’euros en ajudes directes per a Espanya. Les cooperatives són empreses clau per a la sostenibilitat i per afrontar el canvi de model productiu, així com també en l’ús eficient i multiplicador dels fons de la PAC i del pla de recuperació per aconseguir la rendibilitat i la competitivitat deles explotacions dels nostres socis i sòcies.