Madrid, 24 de maig de 2022.- El Comitè Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos (SCoPAFF) de la Comissió Europea ha retirat, sense previ avís ni cap explicació, la votació sobre la seva Proposta de Reglament europeu que ha d’obligar a l’aplicació del tractament en fred a les taronges procedents de tercers països en els quals s’ha detectat la presència de Thaumatotibia leucotreta. La votació d’aquest punt, inclosa en l’Ordre del dia de la reunió que ha mantingut el SCoPAFF a Brussel·les, finalment no s’ha produït, per la qual cosa la Comissió posa en dubte el compromís adquirit davant el sector per la comissària de Sanitat i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, d’implementar aquesta mesura abans de l’inici de la temporada comercial de l’hemisferi Sud.
Cooperatives Agro-alimentarias de España lamenta profundament la retirada de la votació, que impedirà l’adopció immediata d’una mesura fonamental per a protegir la sanitat vegetal de les 600.000 hectàrees de plantacions comunitàries de cítrics. Cirilo Arnandis, president del Grup de Treball de Cítrics de Cooperatives Agro-alimentarias de España , destaca que “la decisió produeix una mescla a parts iguals de sorpresa i indignació i posa en risc, una vegada més, al nostre sector, potser sacrificat per a beneficiar els interessos de tercers països, d’algun Estat membre o d’algun sector econòmic”.
D’igual forma, Arnandis indica que “la Comissió Europea ha d’explicar, com més aviat millor i amb total claredat i transparència, les raons per les quals no s’ha produït la votació, que era l’últim tràmit d’un llarg procés que ha durat mesos, i els passos que pretén donar sobre aquesta qüestió en el futur més immediat”.
Cal destacar que la iniciativa ve recolzada per un informe de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les seves sigles en anglès), que avala que es tracta de l’única mesura efectiva per a evitar l’entrada de la Thaumatotibia leucotreta en territori comunitari.
La proposta inicial de la Comissió (imposició d’un tractament de fred entre 0 i -1 °C durant un termini de 16 dies) que ja era més laxa que la que imposen fins a 19 països a les pròpies exportacions comunitàries, va ser sotmesa a exposició pública en el si de l’Organització Mundial del Comerç, superant el tràmit sense grans qüestionaments. El mes de maig, no obstant això, la Comissió va presentar una proposta reajustada (encara més flexible en comparació amb les demandes del sector i amb la seva proposició inicial), i va anunciar formalment que seria votada. No obstant això, la iniciativa ha estat retirada en sec.
Més enllà de l’irregular del procediment, Cooperatives ha criticat la incoherència de la UE. Per a Arnandis, “la Comissió ha demostrat la seva incongruència: pronuncia grans declaracions d’intencions a favor de la sanitat vegetal de la UE, en el marc de la implementació de l’Estratègia De la Granja a la Mesa, però, en la pràctica, quan arriba l’hora de legislar, titubejos que de moment han acabat en res”. Aquestes plecs contrasten greument amb la seva determinació a l’hora de reduir sense miraments la quantitat de matèries actives a la disposició dels agricultors, imprescindibles per a fer front a les malalties emergents que no deixen d’entrar a la UE.
Cooperatives Agro-alimentarias de España reconeix el treball realitzat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a nivell tècnic i polític -sumant els suports per a una votació que finalment no s’ha produït- i confia que la situació generada aquest matí es reverteixi, en pro de la justícia, de la reputació de les institucions comunitàries i de la protecció fitosanitària dels agricultors europeus.