Santa María, 24 de febrer 2022.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, en línia amb la seva estratègia per a fomentar el relleu generacional en l’activitat agrària, participa en el programa d’estades formatives de joves agricultors i agricultores en explotacions model, també conegut com CULTIVA 21, finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
A través d’aquesta iniciativa, 4 joves del sector agrícola i ramader d’altres comunitats autònomes realitzaran estades d’una setmana en explotacions agràries de referència d’Illes Balears on afermaran coneixements tècnics i coneixeran altres models productius i de gestió.
Les estades formatives es realitzaran al llarg d’aquest primer trimestre de l’any en dues explotacions vinculades a entitats associades a Cooperatives Agro-alimentàries d’Illes Balears. En concret, les finques es troben una a Maó (Menorca) i una altra a Inca (Mallorca). Fins a aquestes localitats es desplaçaran 4 joves productors procedents de Catalunya, Castella Lleó, Extremadura i Galícia.
Són Jover SAT
Durant aquesta setmana, dos joves han pogut conèixer de primera mà la manera de treballar en l’explotació d’oví i caprí de llet i formatge de Son JOVER SAT. Mateu Basomba procedent dels Olugues (Lleida) i María Valdivieso de Burgos.
El model de negoci d’aquesta explotació està dedicat a l’agricultura i ramaderia ecològica produint ametlles, garrofes, iogurts i formatges provinents de la raça autòctona ovella vermella mallorquina, i posant-la en el mercat a través de canals curts de comercialització, a través d’una cooperativa i en el seu web. Així com en el mercat ecològic de Palma. En l’explotació per al reg dels seus cultius s’utilitzen aigües regenerades. L’explotació està liderada per dues persones joves tots dos socis de cooperatives, Margalida Segui i el seu germà, Antoni Seguí. Margalida és presidenta de la cooperativa Bessoner, tresorera de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i representant de Balears del grup de joves de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.
Aquesta és la segona estada que realitzen joves d’altres comunitats en Balears. La primera estada formativa es va realitzar a principis de febrer en una explotació agrària situada en el municipi de Maó (Menorca).
El Programa CULTIVA ofereix a joves del sector agroalimentari, amb menys de 41 anys, l’oportunitat d’adquirir i consolidar in situ coneixements sobre aspectes tècnics i de gestió que puguin aplicar en el desenvolupament de la seva pròpia activitat agrària i ramadera. A més, l’estada no els suposa una despesa addicional, ja que és finançat pel Ministeri d’Agricultura.
Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, al costat de les persones titulars de les explotacions model, participa en el Programa CULTIVA21 a través de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, entitat representativa de l’economia social agrària espanyola que col·labora amb el Ministeri d’Agricultura en el desenvolupament d’aquesta iniciativa amb la qual es pretén facilitar l’accés a la formació i el coneixement pràctic de la joventut agrària nacional.
A Espanya
Un total de 71 joves agricultors i ramaders participaran en les 92 estades formatives del Programa CONREA 2021, que desenvolupa i finança el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, en col·laboració amb entitats representatives dels sectors agrícola i ramader d’Espanya, així com amb explotacions agràries model.
Per a aquesta convocatòria de 2021, el Ministeri ha concedit subvencions per valor de 715.308 euros a diferents entitats per a facilitar l’organització, coordinació i gestió logística de les activitats formatives en les explotacions model.
Els joves realitzaran les seves estades formatives en 80 explotacions model, que exerciran d’amfitriones en 15 comunitats autònomes. La resta d’estades del Programa CONREA 2021 s’aniran desenvolupant fins al 31 de març de 2022.