Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Cooperatives (#CoopsDay), que l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) ha dedicat al tema “Reconstruir més ben junts”, les cooperatives d’Espanya, en un exercici de intercooperación, llancem aquesta crida conjunta des del cooperativisme com l’eina més eficaç per a la reconstrucció econòmica i social del país: perquè els valors que caracteritzen a les nostres empreses cooperatives i que ens visibilitzen -l’ajuda mútua, la responsabilitat, la democràcia, la igualtat, l’equitat i la solidaritat- assenteixen els pilars d’una societat que surti enfortida i millor en tots els sentits després de la pandèmia. Si la preocupació central per les persones, si l’honestedat, transparència, responsabilitat social i preocupació pels altres, eixos vertebradors del codi ètic cooperativista, impregnen l’esforç col·lectiu que hem d’afrontar en els pròxims mesos i anys, l’èxit estarà garantit.
És moment de recuperar l’optimisme. La covid-19 ens ha assotat amb violència. La pèrdua de teixit productiu i d’ocupacions, sumada, per descomptat, a la quantiosa pèrdua d’éssers humans, ha deixat la nostra societat afeblida, quan no enormement empobrida i desigual, sobretot en sectors de la població que ni tan sols podien preveure el que es venia damunt. No tot és imputable al coronavirus. Veníem arrossegant la precarietat ambiental, social i econòmica, una acumulació d’emergències a les quals es va sumar la crisi sanitària, posant en evidència la nostra vulnerabilitat global. Des del cooperativisme fa temps que érem conscients i treballàvem per a transformar el model socioeconòmic, caminant cap a una economia més justa i equitativa. És moment de potenciar aquests esforços. És el moment de les cooperatives.
Perquè les cooperatives hem demostrat que la nostra resiliència no és només un lema, i com a empreses resilients, solidàries i compromeses actuem des de tots els àmbits en els quals som presents, l’agricultura, ramaderia i alimentació, la salut, l’educació, la indústria, l’habitatge, el comerç, el consum, els serveis socials, el turisme, la intermediació financera, l’energia, el transport: més de 10.000.000 persones cooperativistes, posant en evidència que l’esforç conjunt combinat amb uns principis i valors sòlids donen els seus fruits i no deixa a ningú enrere.
A Espanya, a mitjan 2020, parlem d’entorn de 20.000 cooperatives a nivell nacional que donem ocupació a altres 600.000 treballadors.
Quan parlem de COOPERATIVISME, parlem d’empreses que comporten una forma d’organització i funcionament democràtic i participat, un compromís social de base i inherent al model, una manera de produir i consumir sostenible, de treball digne i estable, d’arrelament al territori, d’igualtat. Tot això, sense deixar de generar riquesa, teixit productiu i ocupació, sent instruments ideals per a la consecució dels ODS recollits en l’Agenda 2030. Parlar de cooperativisme és parlar d’una manera de fer Economia Social que compartim totes les organitzacions cooperatives que subscrivim aquest text i que ens integrem en aquesta ‘casa comuna’ que és CEPES.
Fent referència de nou a la proposta de la ACI per a aquest 2021, les cooperatives, juntes, estem en condicions i carregades de raons per a contribuir a una recuperació centrada en les persones i respectuosa amb el medi ambient. Ser més forts i millors després de la pandèmia depèn de com ho fem ara. Superat el pitjor moment, amb l’avanç de la vacunació, hem entrat en el temps de visibilitzar, potenciar, consolidar i apostar des de les polítiques públiques pel cooperativisme en totes les seves formes per a maximitzar la seva contribució a la reconstrucció en col·lectiu. Perquè, efectivament, només junts sortirem millor. Tenim una oportunitat excel·lent de demostrar que les cooperatives posem l’economia al servei de les persones i no a l’inrevés: és possible una economia per a la vida. El cooperativisme garanteix el compromís, la responsabilitat i el respecte per les persones i l’entorn. Les cooperatives som part molt important d’un futur sostenible.
Per tot això, animem a la població a apostar pel cooperativisme i les empreses cooperatives, produint, consumint i treballant, enfortint l’economia social, fent-la major, afermant el sentiment de comunitat i compartint els esforços i la recompensa d’una major prosperitat i benestar generalitzats.
Sobre el Dia Internacional de les Cooperatives
Les cooperatives de tot el món porten celebrant el dia de les cooperatives des de 1923, però no va ser fins a 1995, any del centenari de la ACI, quan l’Assemblea General de les Nacions Unides ho va proclamar oficialment com el Dia Internacional de les Cooperatives i es va establir la seva celebració anualment el primer dissabte de juliol.
L’objectiu del #CoopsDay és donar a conèixer les cooperatives i promoure els ideals del moviment, com la solidaritat internacional, l’eficiència econòmica, la igualtat o la pau mundial. Des de 1995, la ACI i les Nacions Unides han establert el tema per a la celebració del #CoopsDay a través del Comité para la Promoción y el Avance de las Cooperativas (COPAC). Enguany celebrem la 27a edició del Dia Internacional de les Cooperatives des del seu reconeixement per part de les Nacions Unides i la 99a edició del Dia Internacional de les Cooperatives des de la seva primera celebració registrada. Molts d’Anys Cooperatives!