Santa María, 13 de gener 2022. – El Govern ha donat aquest dijous el seu suport al projecte estratègic i de diversificació per convertir la polpa de garrova en nous productes, una iniciativa de les Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears que suposaria la construcció d’una planta a Consell per processar la garrova a Mallorca i obtenir-ne farina, sucre, fibra alimentària i tanins per a la seva comercialització i ús en diferents indústries, com l’alimentària, la farmacèutica o la vinícola.
La presidenta del Govern, Francina Armengol, la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, s’han reunit amb alguns representants de les cooperatives impulsores de la proposta: Unió Nuts SCL, cooperativa líder de Fruita seca d’Espanya, SCL de Camp Mallorquí, i Cooperatives Agro-alimentàries de les Illes Balears.
Aquest projecte es podria finançar amb fons europeus a través del PERTE Agroalimentari del Govern d’Espanya però també s’estudien altres vies de finançament a través d’altres mecanismes.
Segons la consellera De la Concha, es tracta d’un projecte que “aposta per la diversificació i l’economia circular, ja que s’aprofita la totalitat del producte”. “No podem deixar escapar aquest projecte de cap de les maneres, és una gran oportunitat també pel relleu generacional, i relacionat amb la innovació i la promoció”.
El projecte, que té un cost d’aproximadament sis milions d’euros, té com a objectiu donar valor afegit a la polpa de garrova per millorar la rendibilitat del conreu, garantir la sostenibilitat del sector agrari i facilitar la incorporació de joves agricultors. Actualment, de la garrova se n’aprofita entre un 10 i un 15% a través de la llavor, i l’objectiu és aprofitar també el 80% restant, corresponent a la polpa. Suposa la creació d’una planta per trossejar la garrova a Consell, on s’obtindrien productes que poden fer-se servir com a succedanis de xocolata i cacau, rebosteria, productes farmacèutics per reduir el colesterol, com a colorant del sector vinícola, etc.
La planta podria arribar a trossejar unes 15.000 tones de garrova a l’any i beneficiar, només a Mallorca, més de 1.000 famílies de manera directa o indirecta, segons els càlculs de Cooperatives Agro-alimentàries. Els impulsors de la iniciativa també han plantejat el projecte des del punt de vista de la sostenibilitat, planificant el funcionament de la planta a través de l’hidrogen verd que es generi a la nova planta de Lloseta.
Segons el president de Camp Mallorquí, Miquel Gual, “volem que la garrova en conjunt valgui molt i per això apostam per dur aquesta planta a Mallorca, que serà molt important per a les famílies, la societat, la nostra illa i economia”.
Segons el gerent d’Unió Nuts SCCL, Ferran Huguet, “donarà valor a la garrova a través de productes novedosos i saludables”.
Espanya és el primer productor mundial de garrova, amb unes 43.000 tones anuals (aproximadament el 50% de la producció mundial). Pel que fa a Espanya, les Illes Balears són qui lidera la producció, amb un 36%. És un cultius pels quals aposta la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. De fet, ha posat en marxa el Pla de reestructuració de la fruita seca 2021-2027 que, en part, es nodreix de fons europeus. El mes d’octubre de 2021 es va convocar una ajuda per valor de 2,3 milions d’euros per a noves plantacions i replantacions d’ametller i garrover, i empelts de garrover.
Les empreses i entitats promotores del projecte són, per part de les Balears, Camp Mallorquí, Fruits Secs, la cooperativa agrícola de Sant Antoni (Eivissa) i els Serveis de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA); per part de Catalunya, Unió Nuts SCCL, Comercial Garrofa SCCL i l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA); i per part de la Comunitat Valenciana, Unió Fruits SCCL.