Mercadal (Menorca), 13 de setembre 2022.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears vol reconèixer la labor dels gerents de les seves entitats sòcies. Comença aquest recorregut realitzant una entrevista a Tolo Pascual, gerent de la Cooperativa Agrícola Sant Martí situada as Mercadal (Menorca).

La Cooperativa Agrícola Sant Martí fundada en 1959 compleix 63 anys d’història amb 7,5 milions d’euros de facturació que dona servei als seus més de 100 socis. La Cooperativa Sant Martí és especialista a oferir matèries primeres, pinsos principalment als ramaders del camp menorquí.

Tolo ha complert 49 de treball per a l’entitat, va entrar a treballar en 1973 com a ajudant del gerent d’aquest moment Joan Moll Mercadal. Divendres que ve, 16 de setembre li arriba la seva merescuda jubilació.

Avui parlem amb Tolo Pascual perquè ens compta la seva trajectòria en “la seva primera casa” tal com diu ell:

– Què recordes dels teus inicis en la cooperativa?

– El que més record és la quantitat d’explotacions agrícoles en producció que hi havia en aquells temps (grans, mitjanes i moltes de petites). Quan vaig entrar a treballar en la Cooperativa Sant Martí l’any 1973 feia uns tres anys que la cooperativa havia construït un nou local en el número 54 del carrer Doctor Llanso (Carretera Fornells).

Un local de 420 metres quadrats amb un pis damunt per a al principi emmagatzemés bales de palla i d’herba que havien de recollir els seus socis (mai es va posar en marxa aquesta funció). Va ser una gran instal·lació en aquells temps amb una forta inversió que es va sufragar amb aportacions dels socis i amb una ajuda de l’Institut Nacional de Reforma i Desenvolupament Agrari (IRYDA), un organisme públic espanyol, actiu entre 1971 i 1995.

L’alimentació del bestiar en aquells temps era molt diferent de l’actual, no es realitzaven analítiques a la llet i el bestiar estava molt menys controlat sanitàriament. Dels 420 metres quadrats de la planta baixa solament s’usava una quarta part. Sobre l’any 2000 l’ajuntament va decidir obrir un polígon industrial per a traslladar des del nucli urbà tots els comerços que fessin activitats molestes, com era el cas de la Cooperativa Agrícola de Sant Martí. Així, que amb la venda de l’anterior magatzem situat ja dins del nucli urbà i unes ajudes del Programa de Desenvolupament Rural es van construir dues naus de mil metres quadrats cadascuna, una destinada a la distribució de sacs i productes varis i l’altra per a la fabricació de mescles Uniffed i manipulació de graneles. Amb el transcurs del temps també es va adquirir un mesclador Uniffed, unes cintes transportadores, unes sitges metàl·liques, uns molins per a fabricar farines i aixafat, una envasadora i tota la instal·lació per al maneig dels graneles i fabricació de mescles, donant així un impuls quantitatiu i qualitatiu a l’activitat de la Cooperativa de Mercadal. Tot això com no, amb les ajudes europees i autonòmiques.

– Has viscut dos trasllats de la cooperativa. El de 1970 i el de 2003, com veus el futur de la cooperativa?

– El futur de la Cooperativa està lligat al futur del camp de Menorca, encara que a la vista de com va, hem anat diversificant l’activitat de la Cooperativa. A l’activitat principal de subministraments de pinsos, matèries primeres, fertilitzants, productes veterinaris, i productes fitosanitaris, hem obert altres seccions com són la de subministraments de productes de jardineria i de productes per a reg. També es recullen excedents de gra dels nostres socis per a fer la seva molta i barrejat, així com comercialitzem vedells per al seu sacrifici i posterior distribució. També comercialitzem unes petites produccions de productes que fabriquen els nostres socis (formatge, sobrassada, carn i cansalada, fruita, etc.)

Què t’emportes sota el braç d’aquests anys com a gerent de la cooperativa?

– El que m’emporto de la Cooperativa han estat gairebé cinquanta anys en què he gaudit treballant, fent el que m’agrada i en els quals he conegut a moltíssima gent. Cal reconèixer que és un sector que, encara que molt sacrificat, és molt sa, la gent és bona gent i si et pot ajudar ho fa desinteressadament.

– Quins són els majors reptes als quals t’has enfrontat en la cooperativa?

– Els majors reptes que he tingut amb la Cooperativa, com gairebé sempre, són els inicis, on la falta de tresoreria et supedita tot el que deuries o podries fer. Durant aquests anys hem donat una estabilitat a aquesta tresoreria i això redunda en una major competitivitat en els preus que podem oferir als nostres socis. Altres reptes van ser quan es van construir les dues naus amb tot el que això comporta.

– Què els desitges als teus companys de la cooperativa, els podries donar tres consells?

– Jo crec que els tres consells que podria donar-los es resumeixen en un només. Que mirin a la cooperativa com alguna cosa seu (encara que sàpiguen que no hi ha res seu) com m’ho he mirat jo durant tots aquests anys. És la manera que funcioni bé.

– Podries descriure’t, en una paraula.

– Jo crec que és la gent amb la qual he tractat la que ha de descriure’m. Jo en el transcurs d’aquests anys he intentat ser una persona seriosa, tractable i que si algú necessitava alguna cosa i jo podia donar-li-ho li ho donava.

– Què és el que més et relaxa?

– A aquesta pregunta us la respondré d’aquí a uns mesos, quan sàpiga com em va la jubilació.

 

Divendres que ve pren el relleu Gloria Riudavets Triay com a nova gerent de la Cooperativa Sant Martí.