Santa Maria, 3 de març 2025.- El Programa CULTIVA. Programa d’Estades Formatives de Joves Agricultors a Explotacions Model finalitza amb èxit després d’una setmana de formació per als joves agricultors Antonio Martínez i Valeria Gea, a la formatgeria ecològica Son Jover SAT.
Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, en línia amb la seva estratègia per fomentar la transferència de coneixements, formació i relleu generacional a l’activitat agroalimentària de Balears, ha impulsat aquest programa d’estades formatives a l’explotació model per a aquests dos joves procedents d’explotacions agrícoles de Granada i Almeria.Durant la seva estada, els dos joves han tingut l’oportunitat de conèixer el funcionament i els avantatges del model cooperatiu, l’ús de la tecnologia digital al sector, la recuperació i el maneig de races autòctones, la utilització de sistemes de reg amb aigües regenerades, benestar animal, planificació i gestió financera.
També han tingut la possibilitat de visitar la fàbrica de la cooperativa de segon grau Camp Mallorquí on un tècnic els va explicar tot el procediment i el tractament tant de l’ametlla com el de la garrofa, des que arriba a la fàbrica fins a la seva comercialització.
Com a part de la seva formació, també van visitar la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller, considerada la més antiga d’Espanya, que l’any passat va complir el 125è aniversari. Durant la visita, els van explicar el funcionament i tractament de l’oliva des de la seva producció a una de les finques, els tipus d’olives admeses a la DO Oli de Mallorca i el seu tractament des que arriba a la cooperativa, el procés a la tafona, emmagatzematges, embotellament i etiquetatge, fins a arribar al punt de venda.
Els joves agricultors
Antonio Martínez, de 27 anys, compta amb una explotació d’oliveres a les Muntanyes Orientals de Granada. Té unes 130 hectàrees principalment d’oliveres, que gestiona amb la família.
Per la seva banda, Valeria Gea, de 21 anys, té una explotació ecològica d’ametllers i festucs que gestiona juntament amb els pares. Aquesta explotació es troba a la Comarca de Vélez a Almeria, una zona desafavorida per la sequera.
Gràcies a aquesta estada formativa, els joves agricultors han après la importància de conèixer el mercat, per donar visibilitat als productes, així com la venda directa, la comptabilitat i com introduir nous productes amb un mínim risc per a l’empresa.
A més, les visites a les cooperatives de Mallorca els han permès comparar les diferents maneres de gestionar el producte, des de la seva recollida al camp fins a la seva transformació al producte final.
Amb tot el que s’ha après, podran traslladar aquests coneixements a les cooperatives dels seus pobles per tal de millorar l’eficiència i la competitivitat, per diferenciar-se al sector i poder augmentar beneficis.
Explotació model
Son Jover SAT és una explotació familiar fundada el 2009 gestionada pel propietari i gerent Toni Seguí juntament amb la seva germana, la presidenta de la societat agrària, Margalida Seguí, que, a més, és la tresorera del consell rector de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i representant de Balears del grup Joves de Cooperativas Agro-alimentarias de España.
Aquesta finca, que es troba a Inca, compta amb unes 300 hectàrees amb 350 caps d’ovella vermella mallorquina i 120 de cabres malaguenyes, en la seva gran majoria de producció lletera, amb la qual elaboren formatges artesans 100 % ecològics i sense barreges, que venen al mercat de i de la seva pàgina web.
També conreen ametllers, garrofers i hortalisses de secà tradicional, utilitzant aigües regenerades.
Toni Seguí, originari d’Inca, ha estat guardonat diverses vegades per contribuir amb un canvi positiu a la cadena de valor de la gastronomia i per la seva tasca d’acord amb les mesures del Pacte Verd Europeu, a més del seu compromís amb el medi ambient.
Programa CULTIVA 24
Aquestes estades, finançades pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ofereixen a joves del sector agroalimentari, amb menys de 41 anys, l’oportunitat d’adquirir i consolidar coneixements in situ sobre aspectes tècnics i de gestió que puguin aplicar en el desenvolupament de la seva pròpia activitat agrària i ramadera.
Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, juntament amb les persones titulars de les explotacions model, participa al Programa CULTIVA 24 a través de Cooperatives Agro-alimentarias de España, entre d’altres, entitat representativa de l’economia social agrària espanyola que col·labora amb el Ministeri d’Agricultura en el desenvolupament d’aquesta iniciativa amb la qual pretén facilitar l’accés a la formació i el coneixement pràctic de la joventut agrària.