Per la creixent incertesa i cert nerviosisme al voltant de l’afectació de la llengua blava a les Illes Balears, des de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural ens han tramès la informació següent:

“Sé que hi ha nervis al sector ramader pel tema de llengua blava. La incertesa de no tenir vacuna genera preocupació. Els veterinaris ens trasllada la preocupació perquè no tenen tractaments efectius una vegada que la malaltia entra en un ramat i les baixes augmenten. Estic parlant amb les directores generals de Catalunya i Aragó i estem tots igual. A l’extensió del serotip 8 de llengua blava, s’hi afegeix la preocupació per l’aparició del serotip 1 a Extremadura i sobretot a l’aparició del serotip 3 a Portugal, molt a prop de la frontera. Això ha fet que en la darrera setmana hàgim tingut dues reunions Ministeri – CCAA sobre el tema Llengua Blava.
Informació actualitzada (26/09/2024):
1. Extensió dels Focus de Llengua Blava
Comparteixo amb vosaltres un mapa per municipis de les illes tancat amb la informació d’ara mateix. Estan ombrejats els municipis on hi ha focus consolidats (blau) i municipis amb sospites (groc) Les epidèmies fan una corba de Gauss i encara estem a la fase ascendent. Els Focus continuen augmentant i els municipis on apareixen sospites també. Com veieu tenim noves sospites a Menorca (Es Mercadal) i tenim la primera a Eivissa (Santa Eulària del Riu) El nombre de focus confirmats divendres passat era de 40. Prefereixo actualitzar aquesta dada quan tingui la resposta de les proves de PCR.
2. Disponibilitat de Vacuna
Continuem treballant intentant aconseguir vacuna. Tenim tancada la comanda amb Syva per al subministrament de 500.000 dosis, però la primera data de lliurament serà la primera setmana de desembre.
En aquest punt volia informar-vos d’algunes qüestions que he de considerar. Són complexes d’explicar. Espero que el resum s’entengui. A Espanya tenim dos laboratoris autoritzats per l’Agència Espanyola de Medicaments per a la fabricació i la comercialització de vacuna de llengua blava del NS-8 (Syva i C-Zeta). Hi ha laboratoris en altres països que tenen autorització de les seves agències nacionals, però que no tenen al nostre. També hi ha un procediment per a l’autorització general en l’àmbit comunitari, però aquests laboratoris no en tenen. En aquestes dues setmanes hem contactat amb alguns comercials i laboratoris que oferien vacunes d’altres cases. També les altres comunitats autònomes afectades. Finalment, s’han anat descartant, ja que les vacunes no tenen l’autorització de la nostra Agència Espanyola de Medicaments i, sobretot, que no la poden aconseguir a curt termini per diferents raons. Tota aquesta situació ha fet que el Ministeri hagi de recordar a totes les CCAA que no es poden comprar i subministrar de forma general vacunes que no estiguin autoritzades a Espanya.
Dic tot això perquè sé que algunes cooperatives, escorxadors, encebadors d’algunes parts d’Espanya us poden dir que ells tenen vacunes. En aquest punt, aclarim que la llei permet que, puntualment, un veterinari pugui demanar autorització per subministrar un medicament no autoritzat al nostre país per raons d’urgència i perquè no hi ha subministrament d’una alternativa a aquest medicament. Però allò que ens recorda el Ministeri, que de cap manera de forma generalitzada i, per tant, els que ho fan estan fora de la legalitat. Les empreses que tenen aquestes vacunes s’han fet amb elles per poder garantir la venda del bestiar a alguns països que sí que ho accepten, però no un ens públic i com comprendreu des de la conselleria no ens aventurarem en aquest camí.
Finalment, només aclarir, que aquesta setmana hi va haver un repartiment de fons de malalties animals en què només Catalunya rebia 521.000 euros per sufragar part de les despeses de la campanya de llengua blava. Ni Aragó ni les Balears sortien en aquest repartiment. Això és el normal. El Ministeri cobreix el 50% de les despeses de vacunació, però és contra justificació. Per tant, quan hàgim fet les despeses del primer any, enviarem l’informe al Ministeri i quan toqui el repartiment següent de fons de malalties animals ho inclouran.
3. Protocol de Moviments del bestiar
El dia 24 hi va haver una reunió dels caps de servei de sanitat animal de les CCAA i es va abordar de manera comuna el protocol de moviments entre zones afectades i zones lliures de llengua blava en el marc de la normativa existent i buscant les flexibilitzacions que fossin possibles i raonables. El protocol que nosaltres havíem aprovat entra dins del marc del consens. Per tant, sense problema i al que teníem aprovat, s’hi afegeixen els requisits per a moviments entre CCAA. Ve especificat al Protocol que us adjunto. El més important i per a això us demano col·laboració i pedagogia amb els ramaders.
És el que més afecta les explotacions que han d’enviar animals fora de les Balears a vida. Les comunitats autònomes (lliures) necessiten SEMPRE que els moviments, a més de venir amb els requisits complerts, que vinguin avalats per una inspecció (acta) d’un veterinari oficial, és a dir, un funcionari. Això vol dir, que les urgències que en molts casos ens arriben de vedells que han de sortir si o si l’endemà o d’aquí a 3 dies o d’aquí a dos dies, NO es poden garantir. Les explotacions han de planificar les sortides amb una mica de temps perquè puguem garantir aquesta qüestió. Hem de fer un xicotet debat de sector sobre l’estratègia de sanitat animal. Vull plantejar-vos algunes qüestions a decidir que se surten de la urgència del serotip 8, però que tenim al costat (serotip 3 i Febre Hemorràgica)”.

Si teniu dubtes o inquietuds us podeu posar en contacte:

  • – Lloc web llengua blava AQUÍ
    – Bústia de correu: ramaderia@dgagric.caib.es

 

Al PDF teniu el protocol aplicable als desplaçaments d’animals sensibles a la llengua blava.


DESCARGAR PDF