“Estem a punt per fer un pas endavant”, amb aquesta frase el president del Grup de Joves de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, Oscar de l’Íscar, ha animat els joves assistents a formar part en la presa de decisions a les seves cooperatives i a difondre i transmetre la feina que duen a terme cada dia amb passió i il·lusió a les seves explotacions, perquè cada cop hi hagi més joves que vulguin viure de l’agricultura i la ramaderia.
Coincidint amb la designació de València com a capital espanyola de l’Economia Social, Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya amb la col·laboració de la federació valenciana, Gra Sostenible i l’Ajuntament de València, ha organitzat la IV Trobada anual de Joves Cooperativistes.
Al voltant de cent joves cooperativistes procedents d’Andalusia, Castella-la Manxa, Catalunya, Castella i Lleó, Aragó, Extremadura, Galícia, Navarra, Astúries, Balears, Madrid i el País Valencià s’han donat cita per analitzar els reptes i compartir les seves experiències.
A la inauguració van participar Miguel Barrachina, conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca de la Generalitat Valenciana, i Isabel Bombal, directora general de Desenvolupament Rural del MAPA, que van destacar el suport de les dues administracions per incentivar el relleu generacional, i van animar els joves a continuar reivindicant i traslladant les inquietuds.
Per la seva banda, Ángel Villafranca, president de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, va subratllar el paper de les cooperatives com a “economia amb valors i amb persones”, i va recalcar que sempre hi seran per recolzar els joves. Com a exemple, va esmentar la tasca en el desenvolupament del quadern de camp cooperatiu, el C3, una eina dissenyada per facilitar la feina i fomentar la innovació en el sector, per a això s’estan formant els serveis tècnics de les cooperatives. El president va destacar que la millor manera de garantir el relleu generacional és la rendibilitat de les explotacions i de les cooperatives, perquè on hi ha rendibilitat els joves es queden.
Villafranca ha destacat que representen el 10% de la base social, que el 8% formen part dels consells rectors i que un 4% són presidents o presidentes de cooperatives. Finalment, ha animat els joves amb aquestes paraules: “sou el futur, representeu la il·lusió i per això us animo que durant aquestes dues jornades converseu, compartiu, però que quan torneu a casa participeu més a les vostres cooperatives, a les federacions i a l’Organització”.
En representació de la federació va participar Enrique Bellés, director de Cooperatives Agro-alimèntaries de C. Valenciana qui va donar la benvinguda als assistents, i va disculpar el president, Cirilo Arnandis, que pels problemes causats per la pluja a la seva cooperativa no ha pogut acompanyar als joves. Gabriel Trenzado, director general de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, ha estat l’encarregat de conduir l’esdeveniment i ha donat pas a Óscar de Íscar i Cristian Martínez, president i vicepresident, respectivament, del Grup de Treball de Joves, que han destacat la necessitat de dinamitzar aquesta xarxa per intercanviar idees i solucions i alçar la veu dels joves cooperativistes davant de la societat. Tots dos han destacat que el Grup participarà al Pla Estratègic del Cooperativisme Agroalimentari Espanyol per aprofundir en l’important repte de la manca de relleu i l’abandonament de terres. Per això, han assenyalat, és important que s’aportin idees que es reflecteixin al full de ruta ia les accions que es desenvoluparan els propers anys.
La subdirectora general de Dinamització Medi Rural, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Carolina Gutiérrez, ha exposat les diverses iniciatives d’aquest ministeri per donar suport als joves i fomentar-ne el relleu generacional. Ha destacat els avantatges de l’instrument financer de gestió centralitzada que permet una via de finançament molt interessant per a joves i persones sense historial creditici previ que permet el finançament de compra de terres per a joves fins al 100% del préstec. Entre altres mesures ha exposat la línia MAPA ICO SAECA per a joves, així com les iniciatives com el Programa CULTIVA, l’accés a la terra o el suport a la incorporació al sector, i totes les activitats formatives a què tenen accés els joves.
Cristina Garrido, del Gabinet de Direcció de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya i responsable del Grup de Treball de Joves, ha presentat algunes de les iniciatives per al foment del relleu generacional i la mobilització de terres que duen a terme les federacions i les cooperatives.
Precisament alguns dels exemples han estat exposats a la taula rodona sobre “Les cooperatives com a instrument per a l’accés a la terra” que ha reunit Xisca Parets, directora de Cooperatives Agro-Alimentàries Illes Balears, Maria Soto, directora de la Fundació Cooprado ia Fernando Marco, director de la cooperativa Viver. Durant les seves intervencions han enumerat diverses fórmules que duen a terme a les seves cooperatives de gestió en comú d’explotacions agràries, i en el cas de Cooprado la tasca que fan amb l’escola de pastors.
Aquesta IV Trobada ha servit per presentar als joves la iniciativa Producte Cooperatiu que està impulsant Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, i que tracta com ha destacat Cristina Garrido d’aportar més valor als aliments que es produeixen i comercialitzen en cooperatives, destacant per la seva sabor, garantia d’origen i que beneficien tot el territori.
A la cloenda van participar el president del grup de joves de Cooperatives Agroalimentàries Comunitat Valenciana, Antonio Berenguer, que va destacar la tasca com a transmissor de les inquietuds dels grups que mantenen les federacions. Gabriel Trenzado va destacar que davant del canvi de model són necessàries respostes adaptades al futur, i que les cooperatives són les eines que ho poden fer. Oscar d’Íscar, president del Grup de Joves de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya ha assenyalat que “a més de pagesos som empresaris, i com a empresaris hem d’unir-nos en cooperatives que és la fórmula ideal per transformar el sector, per ser rendibles, sostenibles i forts davant les adversitats i mirar el futur amb il·lusió”.