Madrid, 22 de març de 2022.- Ramón Armengol, president de les Cooperatives Agroalimentàries de la UE, COGECA, ha mantingut una reunió amb el president del Consell de Ministres de la UE, el ministre francès d’Agricultura, Julien Denormandie, al qual ha traslladat la necessitat de prendre mesures per a fer front a l’efecte de la guerra a Ucraïna en el sector agrari.
En la reunió en la qual han participat alts representants de la Direccion General d’Agricultura de la Comissió Europea, Armengol ha enumerat les greus conseqüències que el conflicte està tenint en l’economia de la UE i en el proveïment de matèries primeres per al sector agrari. Per això, ha demanat que les autoritats de la UE i els Estats membres preparin un pla de contingència per a assegurar la producció d’aliments i la viabilitat econòmica dels agricultors europeus i de les seves cooperatives per a fer front a l’augment dels costos.
Segon Armengol el pla ha de contemplar mesures que augmentin la liquiditat dels agricultors, flexibilitat en les normes europees per al proveïment de cereals d’altres països, la revisió d’unes certes actuacions en la PAC que limiten el potencial productiu, així com la revisió de les propostes legislatives en debat per a l’aplicació de l’Estratègia de la Granja a la Mesa, que evitin posar en perill la sostenibilitat econòmica dels agricultors i cooperatives, així com la seva productivitat.
El president de les cooperatives europees valora la proposta de la Comissió Europea per a produir en les terres de guaret en 2022 que s’aprovarà aquesta setmana, però sobre la proposta d’utilització del fons de crisi considera que s’han d’establir mesures directes amb pressupost fora de la PAC. Aquesta situació excepcional, sense mesures efectives per a reduir el cost dels mitjans de producció, i la concessió de liquiditat al sector, provocarà que milers d’agricultors i cooperatives a la UE no puguin continuar produint, la qual cosa afectarà la capacitat de subministrar aliments a mitjà i llarg termini.
Ramón Armengol ha donat suport a les demandes d’Espanya en el Consell de Ministres per a pal·liar els efectes de la pujada dels fertilitzants i l’energia. A més, com a sector estratègic de la UE ha donat suport a la demanda d’Espanya en el Consell de Caps d’Estat i de Govern, que se celebra aquesta setmana, per a reformar el mercat energètic europeu i desvincular el gas del preu de l’energia, la qual cosa beneficiarà al sector agroalimentari europeu i espanyol molt afectat pel cost energètic.
La guerra ha suposat un augment del cost de l’energia, els fertilitzants i ha trencat les cadenes de subministraments de cereals. A més, afecta a les exportacions de la UE amb Rússia, cinquè destí de les exportacions agroalimentàries europees en productes tan importants per a Espanya com vi, oliï oliva i olives.
Finalment, Ramón Armengol ha recordat que la PAC va néixer en els anys seixanta per a fer front als problemes de proveïment d’aliments a Europa, i el seu objectiu és avui més actual que mai.