Madrid, 26 de setembre- El Presídium de la COGECA ha acordat per unanimitat prorrogar per un any més el mandat de Ramón Armengol com a president de les cooperatives agroalimentàries europees, càrrec que ocupa des de gener de 2020 i que estava previst finalitzarà a la fi d’enguany.
Tal com ha assenyalat Ramón Armengol les conseqüències de la pandèmia del COVID-19, la reforma de la PAC, les perspectives financeres, el Pacte Verd, l’estratègia de la Granja a la Mesa i de Biodiversitat, són algunes de les qüestions en les quals la COGECA ha treballat intensament, al que s’ha unit la guerra a Ucraïna i la crisi energètica que han afegit més pressió al sector agroalimentari i a les cooperatives pel fort increment dels costos de producció. No obstant això, ha valorat que en aquests dos últims anys la societat europea i les institucions han situat al sector agroalimentari com a estratègic.
Per a Ramón Armengol l’evolució de la guerra a Ucraïna i l’augment dels preus dels inputs, com els fertilitzants, i l’electricitat per al proveïment d’aliments és el principal problema del sector. Per això, la presidència de la COGECA continuarà treballant en l’establiment de mesures estructurals per a reformar el mercat elèctric europeu, baixar el preu de l’electricitat i subministrar fertilitzants en quantitat i preus assequibles a la UE. Armengol ha reiterat la necessitat de comptar amb mesures de suport perquè els agricultors i les seves empreses, les cooperatives, puguin continuar amb la seva activitat. La desaparició d’agricultors i ramaders, a més de la seva importància social i territorial, pot posar en risc la seguretat d’aliments a la UE. Per això ha animat als agricultors i ramaders al fet que s’associïn a cooperatives, per a reduir els costos de producció, augmentar el valor afegit dels seus productes, aprofitar les oportunitats dels mercats globals i, en definitiva, deixar de ser proveïdors de matèria primera barata a intermediaris que es queden el valor afegit.
Un altre dels reptes que haurà d’abordar és la proposta de la Comissió sobre la reducció de pesticides, l’etiquetatge frontal i les negociacions comercials amb Austràlia o l’Índia, entre altres. Finalment, ha destacat que la presidència espanyola de la UE durant el segon semestre de 2023 és una oportunitat perquè les cooperatives europees en col·laboració amb el Ministeri d’Agricultura espanyol treballin per a traslladar a Brussel·les els interessos del sector agroalimentari en general, i de les cooperatives, en particular.
Ramón Armengol és ramader de porcí, soci de la cooperativa d’Ivars a Lleida que agrupa més de 3.600 agricultors i ramaders, i, la facturació dels quals aconsegueix els 200 milions d’euros produint i comercialitzant carn de porc, boví, alimentació animal i cereals. Armengol és, a més, membre del Consell Rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, FCAC, i de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya.