Santa Maria, 30 de setembre 2024.- Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears va organitzar un viatge per als socis de la cooperativa hortofructícola d’Agroeivissa perquè coneguessin de primera mà el funcionament de diferents explotacions agràries de Màlaga, Almeria i Granada.

Aquests viatges, que s’organitzen anualment, pretenen ser un punt de trobada de maneres diferents de gestionar i administrar les explotacions. A causa de la fusió d’Agroeivissa i Ecofeixes, nous socis han aprofitat per conèixer noves tècniques de cultiu i veure noves formes d’innovació al sector hortofructícola que apliquen altres cooperatives.

En concret, aquest grup d’agricultors va poder visitar l’Estació experimental de Cajamar situada a Eljido. Es tracta d’un centre tecnològic de referència a l’agricultura intensiva de l’àrea de la Mediterrània, l’objectiu del qual és incrementar la productivitat mitjançant pràctiques sostenibles i un ús eficient dels recursos disponibles.

Durant la segona jornada del viatge, els integrants d’Agroeivissa van visitar la cooperativa hortofructícola Grupo S. Coop. And. Constituïda el 1973 i amb prop de 440 socis agricultors el principal producte dels quals és el cogombre holandès. També van visitar SCA Granada La Palma, que compta amb uns 710 socis, el principal objectiu dels quals és el benefici dels seus agricultors a través de l’especialització dels cultius.

A l’última etapa del viatge, els socis van tenir la primera organització transnacional d’Andalusia, que oportunitat de conèixer de primera mà el treball que realitza l’Organització de Productors Trops SAT, està especialitzada en la producció i comercialització d’alvocats i mangos.

Posteriorment, es van dirigir a l’Institut d’Hortofuticultura Subtropical i Mediterrània “La Majora” que va ser creat per unir esforços dels grups de la preexistent Estació Experimental La Majora del CSIC i grups de diversos departaments de la Universitat de Màlaga. El seu principal objectiu és potenciar i coordinar de manera més eficient la investigació científica en hortofructicultura subtropical. Les seves investigacions estan enfocades a la recerca d’un cultiu integrat i sostenible, en què s’aconsegueixi una utilització dels recursos òptims, amb un impacte ambiental menor i, sense deixar enrere l’aposta per la qualitat i les característiques organolèptiques dels fruits.

Per acabar, van visitar l’organització productora de fruites i hortalisses Hortoventas SAT situada en una situació geogràfica privilegiada amb un microclima que crea les condicions òptimes per al cultiu de l’horta. En els 30 anys d’història i més de 400 socis, aquesta explotació s’ha posicionat com a principal productora d’hortalisses en l’àmbit europeu.

Els assistents a aquestes jornades van quedar molt satisfets i agraïts amb els coneixements i el tracte aportat pels responsables de les cooperatives visitades. Per això, des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears agraïm a totes les entitats la seva disponibilitat i dedicació per poder dur a terme aquestes jornades d’aprenentatge i evolució al sector agrícola. També agraïm a tots els socis predisposats a aprendre i conèixer altres maneres de gestionar els cultius, sempre amb la intenció de millorar i innovar per fer les explotacions més sostenibles i rendibles.